Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Social  >  Articol curent

Un exponent nobil al Sofiei

Prin   /  27 aprilie 2018  /  Nici un comentariu  /   23

Zilele acestea Ion Proca de la Sofia a împlinit 70 de ani de la naştere. Ajuns, cum scriau cronicarii: din mila Domnului, la această vârstă venerabilă, liber de orice ocupaţie publică, îşi trimite retrospectiv gândurile pentru aşi restitui căile parcurse în viaţă.

Ion Proca

Ion Proca

La Sofia a absolvit şcoala şi a dat actele la Institutul Agricol din Chişinău. După facultate revine în sat cu diplioma de zooinginer şi e angajat în calitate de specialist principal e la complexul zootehnic Drochia.
Acum, când activitatea lui de serviciu se conjuga cu munca sătenilor, a muncitorilor simpli, a înţeles, că în relaţia cu ei nimic nu-i apropie, nu-i solidarizează mai strâns decât omenia, loialitatea, calităţi despre influienţa pozitivă a cărora a auzit şi s-a convins în casa părintească, la şcoală, la facultate şi în relaţiile personale. An de an şi-a cultivat abilităţi de bun gospodar. Munca la fermă era apreciată de conducerea kolhozului. Nu întâmplător a fost ales preşedinte al Sovietului sătesc, funcţie prestigioasă şi respectabilă ce, mai târziu, la cel de-al doilea mandat, a evoluat în primar. Urma să fie şi a fost a treia persoană în conducerea satului. Deci, de la el se aşteptau acţiuni concrete, consecvenţă, perseverenţă, dar şi atenţie la grijile şi nevoile cetăţenilor. Şi o inestimabilă proprietate în lucrul cu oamenii pe care el o poseda de acasă şi despre care Servante spunea: „Nimic nu ni se dă atât de ieftin şi nu se preţuieşte atât de scump ca amabilitatea”. Şi el a depus toate eforturile, cunoştinţele, aptitudinile pentru a înviora viaţa satului şi a îmbunătăţi situaţia locuitorilor lui. Ţara era dominată de o criză economico-financiară profundă. Sărăcia şi incertitudinea pătrundeau în casele şi sufletele oamenilor.
În asemenea situaţie primarul a determinat problemele prioritare ale satului şi s-a angajat plenar în realizarea proiectelor pentru a atrage investiţii din afară. Au fost antrenaţi consilierii, populaţia satului. Pentru veridicitatea proiectelor se cerea maximă claritate, exactitate, motive convingătoare.
Munca multilaterală s-a încununat de succes. Fundaţia Soros-Moldova a investit în deschiderea unui Centru informaţional; Fondul ecologic a contribuit la amenajarea gunoiştilor satului; Fondul de investiţii – la reparaţia spitalului; FISM – la gazificarea fondului locativ în mahalaua ruşilor; USAID a finanţat construcţia gazoductului în mahalaua Bădiceni.
În perioada mandatului de primar au venit investiţii de 3,5 mln lei. Ştiut lucru, că parţial şi-au adus contribuţia şi primăria, şi populaţia, şi Consiliul raional. Aşa au fost condiţiile.
În perioada privatizărilor la rugămintea insistentă a primarului Ion Proca Guvernul Republicii Moldova a alocat 630 mii lei pentru perfectarea documentelor de proprietar.
Aceste şi alte lucrări şi astăzi sunt  la vedere.
Şi tot cu gândul şi dorinţa de a soluţiona problemele şi a satisface necesităţile sătenilor a înfiinţat în 2000 Asociaţia de Economii şi Împrumut, viabilă şi astăzi.
Ulterior a fost consilier sătesc, dar şi raional.
În afara grijilor şi datoriilor de serviciu şi-a dedicat viaţa familiei. Împreună cu soţia au crescut şi au educat cu dragoste şi blândeţe copii, care astăzi îi continuă idealurile şi de care este mândru. Mai ales când vede că s-au păstrat vii cele mai sacre valori ale familiei, care întăresc, echilibrează sufletul omului: sinceritatea, omenia, cumsecădenia, respectul şi credinţa.
Acum când este la odihna binemeritată el ţine la curent viaţa sătenilor, le poartă un deosebit respect, e receptiv la nevoile lor şi e gata să le dea un sfat sau să le acorde ajutor după posibilităţi.
E o plăcere să stai de vorbă cu Ion Proca, e un interlocutor iniţiat în viaţa satului şi în politica ţării. Este un om care ştie a-ţi vorbi, dar şi care poate asculta.
Vitalie ZAGAIEVSCHI

  • Publicat: 10 luni in urma 27 aprilie 2018
  • De:
  • Articole actualizate: aprilie 27, 2018 @ 12:22 pm
  • Filed sub: Social

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

„Bunicuța grijulie” însoțește copiii spre școală

„Bunicii Grijulii” protejează copiii în trafic

Citeşte mai mult →