Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Oportunitate pentru securitatea copiilor

Prin   /  4 mai 2018  /  Nici un comentariu  /   20

Proiectul „Bunicii Grijulii”, demarat acum câteva luni, este în plină desfăşurare şi la Drochia. Când bunicii grijulii au dat start primelor acţiuni, pe tot teritoriul raionului era zăpadă multă. Acum, când afară e cald şi bine, elevii nu mai puţin sunt supuşi riscului la traversarea străzilor în drum spre şcoală sau viceversa.

Prima întrunire cu bunicii voluntari a fost organizată la 03 martie 2018, în cadrul căreia am fost informaţi referitor la scopul și bineficiile proiectului, unde am primit şi veste speciale pentru “Bunicii Grijulii”. Aşa a demarat activitatea de trecere nestingherită a drumului  și protecția  elevilor din clasele mici de pericolul străzii.

Am participat şi la prima ședință comună din cadrul proiectului social “Bunicii Grijulii”, desfăşurată în municipiul Chișinău la 17 martie 2018, la care au participat  bunici voluntari din întreaga țară. După o zi de instruire la cursul de formare “Educație pentru securitatea copiilor în stradă” am primit un certificat ce confirmă, că am obţinut calificativul de formator.

Pentru a-i motiva la o implicare activă în acest proiect social, bunicii grijulii vor beneficia de unele reduceri de 10% la un șir de servicii comerciale, farmaceutice și de telefonie, de asemenea, vor beneficia de serviciile biroului de consiliere psihologică și psihoterapie din cadrul IP Drochia.

 În toate localităţile raionului, unde funcţionează instituţii de învăţământ, s-au găsit bunici grijulii voluntari, gata să ajute copiii la traversarea străzilor. Vineri, 27 aprilie, la IP Drochia, s-a desfăşurat un seminar de instruire pentru bunicii voluntari. În faţa lor au luat cuvântul Vitalie Josan, vicepreşedinte al raionului, Marin Novac, şef-adjunct, angajați ai IP Drochia. Colaboratorii instituţiei au vorbit despre regulile de trecere, despre securizarea copiilor de o vârstă mai mică la intersectarea străzilor, dimineaţa, în drum spre şcoală, şi după ore – în drum spre casă. A fost menţionat, că aceasta este o oportunitate eficientă şi fără precedent pentru copiii din toate localităţile raionului.

Copii au nevoie de prietenie, iar bunicii vor lega prietenia. S-a discutat despre aceea, ce reprezintă comunicarea cu copiii, că ei vor primi o educație și experiență de la bunici, vor respecta vârstnicii. Iar bunicii implicați în proiect, vor schimba lucrurile spre bine, că beneficiile proiectului “Bunicii Grijulii” constă nu numai în însoțirea și supravegherea copiilor, dar și în responsabilizarea conducătorilor auto, încadrarea vărstniciilor în viața socială, protejarea acestora de depresie și vicii, oportunitatea de a comunica, de a transpune experiența de viață și a exclude “barierile” între generații.

La final, participanţii la seminar au primit certificate de instruire.

Alexandra POSTOVAN, președinta filialei teritoriale Drochia

a A.O. „Bunicii Grijulii”

 

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Foto 1: Ana Statova și-a amenajat pensiunea în stil tradițional găgăuz cu ajutorul unui grant UE

Ajutată de UE, a deschis o pensiune etno-turistică

Citeşte mai mult →