Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Social  >  Articol curent

Copiii din curţile amenajate sunt în siguranţă

Prin   /  15 iunie 2018  /  Nici un comentariu  /   14

În seara zilelor lucrătoare, în cele de odihnă şi în vacanţă copiii din familiile, ce locuiesc la bloc, se adună în curte şi caută locuri pentru distracţii. Ei sunt în siguranţă şi se joacă bine acolo, unde deja cei maturi au avut grijă de securitatea şi odihna copiilor.

Părinții sunt cei ce se îngrijesc de odihna și distracțiile copiilor aflați în curtea blocului

Părinții sunt cei ce se îngrijesc de odihna și distracțiile copiilor aflați în curtea blocului

În mai multe ogrăzi terenurile pentru joaca copiilor sunt amenajate, curăţate de burueni şi hârtii duse de vânt. În unele din ele sunt amenajate terenuri, ce se divizează în două categorii: câteva – cu echipament modern şi colorat, altelele au amplasate pe ele doar ceva elemente pentru ocupaţii cu sportul. Drept exemplu poate servi terenul din spatele restaurantului „Oskar”, de pe stradela Serghei Lazo. Aici locul pentru joacă este îngrădit, suprafaţa este aşternută cu nisip, sunt montate diverse unităţi metalice, vopsite vesel în diferite culori, iar copiii se joacă în linişte şi în siguranţă.
Terenuri de joacă mai noi amenajate se află la intrarea în oraş dinspre Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, pe str. Independenţiei 77 şi pe strada Gudanov. În ograda dintre străzile M.Varlaam şi Cecal locatarii s-au gândit bine şi au făcut un teren de joacă îngrădit pentru fotbal şi baschet, dar elementele pentru cei mai mici, ponosite de vreme, au devenit doar nişte reminiscenţe. Ca, de altfel, şi pe str. Cecal, în preajma grădiniţei nr. 8, în curtea pe str. Independenţei, 83, unde anterior îşi avea sediul televiziunea  licală – în aceste curţi nu sunt amenajate nici terenuri pentru joacă şi nici locuri speciale pentru odihna copiilor.
Şi doar într-o singură curte, pe Independenţei 47, am dat de un grup de părinţi, care instalau bare metalice pentru ocupaţia copiilor cu sportul, dar concomitent şi le vopseau, o parte de teren fiind deja amenajat. Ne-au demonstrat nisipiera, făcută de părinţi şi plină cu jucării, care în timpul cât nu sunt copii, stă închisă, iar la deschidere ușițele se transformă în scaune colorate. Impresionează gărduţul, făcut din nuiele şi garnisit cu diverse obiecte din lut şi bocnă „ca la bunica”, el având două semnificaţii: protejează copiii de maşinile ce trec pe alături, dar dă un aspect şi un colorit frumos tradiţional ungheraşului de odihnă.
Această implicare a părinţilor este o bucurie pentru copiii din curte. Terenul de joacă poate nu este unul modern, dar echipamentul este confecţionat, instalat de nădejde şi ajustat de mâinile părinţilor şi valorează mult mai mult. De noul teren se bucură nu doar copiii, dar și cei maturi, care ştiu, că micuţii se joacă în siguranţă, aproape de casă.
O astfel de iniţiativă şi atitudine este bună atât pentru copiii de diferite vârste, cât şi un exemplu frumos pentru alte grupuri de părinţi, care vor să facă copilăria odraslelor lor mai plină de bucurii şi de fericire. Ei pot merge în curtea vecină să se convingă.

Valentina CEBOTARI

  • Publicat: 8 luni in urma 15 iunie 2018
  • De:
  • Articole actualizate: iunie 15, 2018 @ 10:25 am
  • Filed sub: Social

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

„Bunicuța grijulie” însoțește copiii spre școală

„Bunicii Grijulii” protejează copiii în trafic

Citeşte mai mult →