Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Social  >  Articol curent

După cinci decenii răvăşim amintirile…

Prin   /  15 iunie 2018  /  Nici un comentariu  /   25

Scrisoare virtuală lui Chiril Enache, dirigintele clasei a X-ea „B”, promoţia XX, anul absolvent 1968, şcoala medie Sofia, trecut în lumea fără de dor.

Un grup de absolvenți ai școlii medii, ce reprezintă clasa a X ”B”, promoția1968, „de la iarmaroc”

Un grup de absolvenți ai școlii medii, ce reprezintă clasa a X ”B”, promoția1968, „de la iarmaroc”

Mutstimate Chiril ENACHE!
Au trecut 10 ani de la ultima noastră întâlnire, când ne-am văzut şi am realizat cine şi ce performanţe a atins. Dar DVS aţi plecat de partea cealaltă a lumii mirene înainte de a vă bucura de realizările discipolilor, care au absolvit şcoala medie Sofia în 1968. În acel an ne-aţi petrecut pe încă necunoscutul drum al vieţii, urmând să treacă ani, să absolvim facultăţi, să ne maturizăm, să ne realizăm ca familişti, ca specialişti, ca oameni cu verticalitate.
Boala nu v-a permis să culegeţi roadele muncii, să vă bucuraţi de ceea ce aţi plantat, de munca ce a dat roade, devenind visteria s. Sofia, a raionului şi republicii. Or, discipolii DVS au muncit conștiincios, unii mai continuă să muncească, dar toţi au pus suflet în ceea ce fac. Suflet de sofian. Şi asta spune totul.
Acum, după cinci decenii, venim cu cel mai luminat gând să vă comunicăm, că truda DVS şi a colegilor de breaslă nu a fost consumată fără sens, ea a dat rod bogat, continuând istoria.
Foştii DVS elevi au absolvit facultăţi, şi-au fondat familii, au educat copii, acum cresc nepoţi, că aşa este viaţa pe pământ. Din 34 de absolvenţi 21 au studii superioare, 6 – medii speciale şi doar 6 nu au facultăți.
Tradiţiile sofiene sunt în mâini de nădejde, torţa faptelor bune este păstrată şi dusă cu sfinţenie mai departe.
Cu mari regrete, dar 6 dintre colegii noştri nu au ajuns la această zi: Vera BORŞ, Victor GHIEŞ, Vasile IURCU, Vasile DARIE, Eugenia PÂNZARI, Liviu MOTOC.
Au părăsit această lume şi mulţi profesori, care, la timpul lor, au depus o mare muncă să ne vadă oameni cu carte, realizaţi, demni de numele şcolii şi a satului pe care-l reprezentăm. Dacă îi aveţi în preajmă pe Anatolie Chişlaru, Ion Curchi,  Ion Pâslaruc, Simion Guzgan, Elena Babira, Alexandru Toma, Gheorghe Popovici, Simion Guzgan, Alexandru Guzgan, Ion Ciobanu, Vitalie Filip, Alexandru Filip, transmiteţi-le şi dumnelor, că le suntem profund recunoscători și să ştie una: clasa X „de la iarmaroc”, promoţia XX, de ruşine nu i-a făcut.
Acum, la aniversarea a 50-a de la absolvirea şcolii medii, noi revenim în satul drag, la şcoală, inițial conacul boierului Ion Hasnaș, să ne amintim de anii frumoşi ce s-au dus şi nu vor mai reveni decât în amintiri, să exprimăm cuvinte de recunoştinţă tuturor pedagogilor, care ne-au fost adevăraţi dascăli. Ne amintim deseori de lecţiile de omenie şi de cunoştinţele răsădite de bunii noştri învăţători, care au contribuit la formarea noastră ca oameni. Învăţătura de mare valoare şi de o calitate de marca „Sofia”, moştenită de la pedagogii şcolii medii Sofia, noi, la rândul nostru, o transmitem cu mândrie copiilor şi nepoţilor noştri.
Acum, după cinci decenii, ne reîntâlnim la baştină pentru a răvăşi împreună amintirile.
În numele colegilor, Valentina GANŢA
Foto: din arhiva personală

  • Publicat: 10 luni in urma 15 iunie 2018
  • De:
  • Articole actualizate: iunie 15, 2018 @ 10:31 am
  • Filed sub: Social

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Воду кипятим фото-символ

Физика и кухня, продолжение темы

Citeşte mai mult →