Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Social  >  Articol curent

Timpul liber măsurat în brâie

Prin   /  16 noiembrie 2018  /  Nici un comentariu  /   21

Timpul liber costă scump atunci când îl preţuieşti singur.

Maria CALDARE și-a expus lucrurile, utile pentru mici și mari, confecționate de mânile proprii

Maria CALDARE și-a expus lucrurile, utile pentru mici și mari, confecționate de mânile proprii

Banal? La prima vedere poate. Numai nu şi pentru Maria Caldare şi soţul ei Timofei. Aceşti oameni, deşi au ceva ani după vârsta de pensionare, pun preţ bun pe timpul lor, ei nu ştiu cum e să stea locului, mereu îşi caută ocupaţii. Încă pe când erau angajaţi găseau timp liber pentru a lucra pământul, pe care-l aveau în posesie. Seara târziu obosiţi, dar satisfăcuţi, îi vedeam cum ţin drumul spre casă. Îndeplineau şi alte munci pentru a trăi viaţa mai interesant.
Dar de când s-au pensionat şi activităţile permanente au fost abandonate, familia Caldare a însuşit o profesie nouă: confecţionează şi realizează brâie din blană naturală pentru cei cu probleme de sănătate a spinării. Şi nu doar brâie, mai coase hamace (leagăne pentru odihnă), încălţăminte caldă de iarnă, mănuşi, ciupici şi multe alte lucruri utile şi foarte necesare, dar şi interesante, frumoase şi dragi ochilor. M-am interesat de unde găsesc materie primă.
— Cât mai este piaţa cu mărfuri de mâna a doua, o să existăm şi noi, – ne-a relatat Maria. – Acolo găsim de toate, şi blană naturală sau artificială, şi căptuşeală, elemente pentru decoraţiuni sau combinaţie. Maşinile de cusut le-am procurat mai devreme de la combinatul de confecţii ce se desfiinţa. Iar reprofilarea îmi aparţine, – zâmbeşte Maria.
La prima vedere s-ar părea că nu e nimic deosebit în ceea ce fac doi buni gospodari pensionaţi. Am descoperit în Maria o fire muncitoare şi foarte optimistă. Cu venirea „vârstei a treia” cam dau ghes şi bolile. Nu au ocolit-o nici pe Maria. Gravitatea suferinţei fizice şi psihologice e complicat de evaluat. Dar Maria nu s-a pierdut cu firea: după intervenţia chirurgicală un timp scurt a fost obsedată, dar repede a înţeles, că numai prin muncă poate reuşi să se restabilească. Şi împreună cu soţul, fiind ajutată mult de el, şi-au găsit această ocupaţie după puteri, timp, capacităţi şi suflet – Maria a iubit croitoria mereu. Şi nu stă doar în treburile casei ce nu se mai sfârşesc, ci confecţionează lucruri, de care foarte multă lume matură şi copii au nevoie. Pentru dânşii timpul liber valorează scump, el se măsoară în brâie, ciupici, hamace, mănuşi, etc.
Valentina CEBOTARI

  • Publicat: 9 luni in urma 16 noiembrie 2018
  • De:
  • Articole actualizate: noiembrie 16, 2018 @ 1:39 pm
  • Filed sub: Social

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Lucrul în echipă a fost cu spor

Curățenia începe din ograda proprie

Citeşte mai mult →