Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Social  >  Articol curent

Crește numărul persoanelor diagnosticate cu boala Lyme, transmisă de căpușe

Prin   /  31 mai 2019  /  Nici un comentariu  /   25

În ultimii ani numărul persoanelor afectate de mușcăturile de căpușe este în creștere. Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în 2018, 197 de persoane s-au infectat de boala Lyme, după ce au fost mușcați de căpușe, ceea ce este cu 133 persoane mai mult decât în 2017.

Ce boli pot transmite căpușele
Prin înțepătura unei căpușe infectate se pot transmite maladii grave precum encefalita de căpuşă, boala Lyme, febra Q, anaplasmoza, febra hemoragică Crimeea-Congo. Mai frecventă pentru Republica Moldova este boala Lyme, care se manifestă în primele zile prin „eritemul migrator”. Mai exact este vorba de o pată roșie ce se extinde. Pe măsură ce crește, pata poate rămâne roșie sau poate deveni mai palidă în centru, formând niște cercuri roșii concentrice, urmate de cercuri de piele sănătoasă. De asemenea, nu este obligatoriu ca aceasta să apară în locul mușcăturii.
„Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 3-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare”, a explicat Victoria Slivinschi, medic epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Atenţie! Descoperirea pe corp a unui astfel de „desen” indică boala Lyme

Atenţie! Descoperirea pe corp a unui astfel de „desen” indică boala Lyme

Cum ne protejăm?
Alexandru Morozov, biolog molecular la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe, recomandă când ieșim în natură să ne acoperim brațele și picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, șosete trase peste pantaloni, hainele să fie de culori deschise pentru a detecta mai ușor căpușele, iar la întoarcere să verificăm minuțios îmbrăcămintea, pielea, să facem duș și să spălăm hainele.
Cum acționăm când descoperim căpuşa pe corp?
* Nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea lor, de asemenea aplicarea uleiurilor, ojei. Aceste proceduri ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului Lyme.
* Utilizați o pensetă cu vârful subțire pentru a putea apuca căpușa cât mai aproape de capul acesteia.
Potrivit datelor oferite de ANSP, anul trecut, în Moldova a fost înregistrată o creștere a numărului de bolnavi infectați cu boala Lyme, transmisă de căpușe. De la 113 – în 2017, la 197 de cazuri – în 2018.
Fiţi precauţi, în special când e vorba de copii!

Ion Medveţchi,
medic epidemiolog CSP Soroca (Drochia)

  • Publicat: 5 luni in urma 31 mai 2019
  • De:
  • Articole actualizate: mai 31, 2019 @ 9:41 am
  • Filed sub: Social

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Spectatorii, împreună cu artiștii, trăiesc clipe de revelație, bucurându-se de o toamnă de aur

Toamna de aur a seniorilor

Citeşte mai mult →