27 de ani de la tragedia de pe Nistru

Râul Nistru, acum 27 de ani, a fost martor la o mare tragedie. Acum, 27 de ani, când mulţi din noi mai erau copii, ocolo a fost declanşat un război adevărat. Cu tehnică şi cu militari. Cu eroi şi cu pierderi umane.

Potrivit datelor statistice, în acel război au decedat sute de persoane, câteva zeci au fost date dispărute şi altele câteva mii au fost mutilate. Aproape 400 de tineri şi-au dat viaţa pentru cauza nobilă. Sute de mame, soţii şi copii şi-au înmormântat feciorii, soţii, taţii…

Drochienii au fost participanţi activi la conflictul de pe Nistru, „punând umărul”, aplicând măiestria profesională, iar unii jertfindu-şi viaţa, ca să apere Independenţa şi Integritatea Republicii Moldova. Acolo, pe câmpul de luptă, au fost răpuşi trei poliţişti: Vladimir Boiarniţchi, Vasile Gangal şi Boris Coşciug. Tragicul eveniment s-a produs la 5 iunie 1992.

Întregul efectiv al Inspectoratului raional de poliţie Drochia, veterani, oameni care i-au cunoscut şi i-au apreciat pe cei ce nu și-au cruțat viețile, rudele şi apropiaţii lor păstrează vie memoria foştilor colegi, pe care i-au pierdut cu 27 de ani în urmă.

La 01 iunie, curent, la Memorialul “În amintirea poliţiştilor-eroi”, au fost comemorați polițiștii din raionul Drochia, căzuți în timpul conflictului armat sângeros de pe Nistru. La 5 iunie 1992, pe platoul Cocieri din satul Corjova (Dubăsari), Boris Coșciug, Vasile Gangal și Vladimir Boiarnițchi, colaboratori ai Inspectoratului de Poliție Drochia, și-au dat viaţa pe câmpul de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea integrităţii ţării şi întregirea neamului.

La evenimentul de comemorare au participat: Vitalie Josanu, vicepreşedinte al raionului,  Alexei Armaş,  preşedintele Asociaţiei veteranilor Ministerului Afacerilor Interne, Constantin Cotenco, preşedintele veteranilor MAI drochieni, întreg efectivul Inspectoratului raional de poliţie în frunte cu Maxim Bernic, poliţişti-veterani, participanţi la conflictul sângeros de pe Nistru. Un sobor de preoţi în frunte cu Pavel Vuluță, protopop de Drochia, protoiereu mitrofor, parohul Catedralei “Adormirea Maicii Domnului” din Drochia,  a oficiat un serviciu divin întru sufletele celor trei decedaţi pentru Independenţa şi Integritatea Patriei.

La finalul mitingului de comemorare la memorial au fost depuse flori în amintirea celor plecaţi mult prea devreme de lângă familii şi colegi, din societate.

Tradiţional, în fiecare an, Inspectoratul de Poliție Drochia organizează şi un turneu de minifotbal întru comemorarea angajaților de poliție: VLADIMIR BOIARNIȚCHI, VASILE GANGAL, și BORIS COȘCIUC, căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea Independenței Republicii Moldova. Anul acesta la minifotbal au participat 10 echipe din inspectoratele de poliţie Râşcani, Edineţ, Ocniţa, Donduşeni, Soroca, Bălţi, INP regiment Nord, Călăraşi, Nisporeni. Pe primul loc s-a plasat echipa Inspectoratului de poliţie Drochia, locul II a fost ocupat de către echipa Inspectoratului de poliţie Bălţi şi locul III i-a revenit Inspectoratului de poliţie Soroca.

Cu trecerea anilor, conflictul armat de pe Nistru devine istorie. Foștii colegi, familiile, rudele, prietenii, camarazii de arme păstrează în memorie amintirea despre faptele foștilor polițiști drochieni, căzuți la datorie sfântă, apărând Independența și Integritatea țării.

După 27 de ani nu putem vorbi fără emoţii despre acele timpuri, pe care le-a trăit poporul Republicii Moldova.

Ca şi în fiecare an, prin astfel de evenimente, prin credinţă și iertare creştinească, prin păstrarea vie a memoriei, printr-o lumânare aprinsă sau o floare vie în memoria celor trei poliţişti: Vladimir Boiarniţchi, Vasile Gangal şi Boris Coşciug, readucem în opinia publică amintirile despre evenimentul din 1992. Dânșii vor rămâne în memoria generaţiilor ca model de comportament al unor adevăraţi patrioţi.

Svetlana GÂSCĂ

 

Lasă un răspuns