Drumul cu „petarde” de la Baroncea Nouă

Boris Smochin, locuitor al oraşului, care are un lot de pământ la Baroncea Nouă, este, probabil, cel mai înflăcărat apărător al localităţii „uitate de lume şi de Dumnezeu”.

Actualul drum dinspre orașul Drochia spre Baroncea Nouă
Actualul drum dinspre orașul Drochia spre Baroncea Nouă

Luni a venit la redacţie. Nu-i ajungea suflet să se indigneze de indiferenţa cu care este tratat drumul ce leagă oraşul Drochia de micul sătuc Baroncea Nouă.
– Acolo trăiesc, în temei, oameni bătrâni, – a pornit a ne povesti vizitatorul. – Satul, mic de la sine, acum, în genere, este pe cale de dispariţie. Il mai ține faptul, că unii orăşeni au acolo loturi de pământ, de pe care îşi întreţin familia, cultivând legume, crescând fructe, întreţinând păsări. De aceea, în perioada primăvară-vară-toamnă ei se văd nevoiţi să meargă zilnic pe acest drum. Gata, – s-a oprit brusc din vorbă vizitatorul, – mai mult nu vă spun nimic. Vreau chiar să mergeţi și să vedeţi totul la fața locului.
… De cum am cotit pe drumul cu pricina, prima senzaţie a fost că dedesubtul maşinii exploadează zeci-sute de petarde. Instinctiv, stângeam capul între umeri, încercând parcă să mă protejez de lovituri.
– Vedeți? Auziți? – striga ca să acopere „rafalele exploziilor” Boris Smochin. – Dăunăzi, un greder de la Ion Răileanu și-a făcut față că netezește drumul. Mai tare l-a stricat și avem ce vedeți. Nimic clar, cine e stăpân pe acest drum, ce va fi cu el?
Mai apoi, am readresat aceste întrebări lui Viorel Chircă, șeful Direcției Economie, Construcție și Politici Investiționale a Consiliului raional Drochia, care ne-a comunicat:
– Drumul dat se află în gestiunea Consiliului rai-onal. Tenderul pentru reparația lui a fost câștigat de „Magistrala Nord”, director Ion Răilean. La moment drumul este în proces de reparație. Deja au fost profilate marginile și urmează a fi efectuate lucrările de curățare a rigoliilor, după care un compactor va presa pietrișul, făcând practicabilă această cale de acces spre satul Baroncea Nouă.

Liuba BULGARU

Lasă un răspuns