Toamna de aur a seniorilor

Ajung oamenii la o anumită vârstă, se pensionează, trece puţin timp şi înţeleg, că acasă le este trist să stea. Deprinşi cu munca în comun, cu oameni în preajmă, ei îşi caută ocupaţii după suflet. Diverse. Unii croşetează, alţii coase cu mărgeluşe de biser, merg la cenacluri literare, cântă.

Spectatorii, împreună cu artiștii, trăiesc clipe de revelație, bucurându-se de o toamnă de aur
Spectatorii, împreună cu artiștii, trăiesc clipe de revelație, bucurându-se de o toamnă de aur

Sofienii, ca de fiecare data, nu rămân în umbră, caută şi ei forme şi metode de petrecere a timpului liber cu cât mai mult folos. Unii cântă în ansambluri muzicale, alţii se ocupă cu lucrul manual. Iar un grup de persoane de vârsta a treia, ingenioase şi pline de idei frumoase, au creat pe lângă primăria Sofia un Grup de Seniori, în fruntea căruia l-au solicitat pe Victor Lopotenco. Au lansat idei frumoase şi foarte practice, se încadrează în mai multe activităţi utile pentru comunitate.
Pentru prima dată i-am întâlnit la o clacă de curăţare a unei fântâni de la poarta unui bătrân neputincios, veniţi în ajutor celor ce au iniţiat această faptă frumoasă. Apoi am auzit de Grupul de Seniori sofieni, că au mers prin unele localităţi, fiind invitaţi la diverse evenimente culturale.
Şi iată că a venit timpul să primească şi ei oaspeţi doriţi şi aşteptaţi. La „Toamna de aur”, organizată la iniţiativa seniorilor sofieni, au participat grupuri de seniori din localitatea Corpaci, Edineţ, „Romantica”, Pelinia, „Speranţa” din satul Viişoara, Edineţ, cât şi Grupul de seniori-gazdă, susţinuţi de ansamblurile „Ţărăncuţele”, „Sofianca”, „Colindeţ”, însoţire muzicală, respectiv, de Anatol Ceremuş şi Victor Serşin.
La organizarea evenimentului au contribuit primăria, SRL „Valea Sofiei”, director Ion Babără, a binecuvântat sărbătoarea părintele Valeriu Radu-Tataru, parohul Bisericii Sfânta-Treime. A moderat această manifestare culturală de debut Inga Cibotărică, care a garnisit fiecare prezentare cu versuri melodioase şi foarte sufletiste, cum doar Inga poate scrie. Primăria a înmânat participanţilor diplome şi suvenire.
Iar femeile-seniore din sat au pregătit bucate tradiţionale, ele fiind ajutate de grupul de bucătărese de la biserica din sat.
Cu eforturi comune sărbătoarea s-a primit una de excepţie, spectatorii au avut parte de frumoase clipe de revelaţie, iar seniorii – de noi cunoştinţe şi noi relaţii de colaborare.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns