Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Social  >  Articol curent

Împreună pentru o societate mai sigură

Prin   /  1 noiembrie 2019  /  Nici un comentariu  /   153

Poliţia în Republica Moldova urmează programul politicii de stat în domeniul asigurării legalităţii, ordinii publice, siguranţei transporturilor şi circulaţiei rutiere, apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi a proprietăţii publice şi private. Despre structura şi personalul Inspectoratului de poliţie Drochia discutăm cu Valeriu LISNIC, şef, Secția resurse umane.

Valeriu LISNIC, şef, Secția resurse umane

Valeriu LISNIC, şef, Secția resurse umane

— Domnule Lisnic, ce prezintă astăzi Inspectoratul de poliţie Drochia?
— IP este o instituţie importantă în teritoriu, ea fiind străjerul în menţinerea, asigurarea şi restabilirea ordinii publice, dar şi a protecţiei drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei în particular şi a societăţii în întregime.
— Iar pentru această misiune importantă inspectoratul are nevoie de cadre calificate şi bine pregătite.
— Desigur. Poliţia este poligonul de formare și pregătire a cadrelor tinere, agere şi de o măiestrie înaltă. Zic tinere, fiindcă la noi angajaţii vin tineri, muncesc și cresc în carieră până la o anumită vârstă, când mai sunt viguroși, cu un potential puternic, cu abilități bune.
— Care sunt avantajele angajării în rândurile poliţiei?
— Sunt mai multe: asigurare de stat obligatoriu, salariu şi un loc de muncă stabil, echipament modern, dezvoltare profesională continuă, concediu de odihnă anual plătit, minimum 35 de zile calendaristice, concediu suplimentar pentru studii, asistenţă medicală şi tratament gratuit, cursuri de instruire peste hotarele țării, posibilitatea pensionării timpurii.
— Când persoana atinge stagiul de 25 ani, la o vârstă încă tânără, fapt ce îi permite persoanei să-şi continuie activitatea de muncă în alt colectiv sau în alt domeniu.
— Da, dar mai este un moment pozitiv în toate acestea: dânsul se află lângă copii, familie, părinţi, nu este necesar să plece peste hotare.
— Condiţiile de angajare sunt deosebite de cele generale?
— În primul rând, tânărul sau tânăra trebuie să deţină cetăţenia Republicii Moldova, să atingă vârsta de 18 ani şi să cunoască limba de stat. Tot la acest capitol e necesar să aibă studii respective, să fie apt din punct de vedere medical, să nu aibă antecedente penale, și e de dorit – o reputaţie bună.
— După câte cunosc, poliţia nu este angajată politic.
— Aşa este, angajaţii nu pot fi membri ai vreunei formaţiuni politice.
— La moment aveţi multe funcţii vacante?
— Sunt peste 20: ofiţeri şi subofiţeri de urmărire penală, de investigaţii, ai serviciului de patrulare, de sector etc.
— Angajarea se face în bază de concurs, ce include el?
— Câteva probe: test scris, interviu, proba practică de evaluare a aptitudinilor şi evaluarea performanţei fizice.
— Doritorii de a se angaja trebuie să prezinte un set de documente?
— Da, este vorba de formularul de participare la concurs, certificatul medical, copiile buletinului de identitate, a actului de studii, caracteristica de la ultimul loc de muncă, etc.
— Inspectoratul dispune de o bază de pregătire fizică?
— Avem o sală sportivă bine dotată, sunt condiţii adecvate pentru pregătire, în anumite cazuri mergem la stadion. Efectivul nostru participă la diferite competiţii sportive, unele noi singuri le organizăm, cu anumite ocazii. Întreg colectivul practică „teambuilding”-ul, adică dezvoltarea prin distracţii, cum ar fi: excursii, odihna cu familiile, sportul distractiv etc.
— Foarte importantă este remunerarea muncii, polițiștii sunt satisfăcuți?
— Aveţi dreptate, pentru familiile tinere în curs de stabilire, salariul este un factor determinant. De ceva timp, după reforma salarială, mărimea salariilor a crescut binişor, cu toate că încă nu se ţine de majorarea fabuloasă a preţurilor.
— În poliţie activează şi un număr mare de femei.
— Avem 18 angajate, ele se isprăvesc de minune, adică nu mai rău decât bărbaţii, care, clar, că sunt mai numeroşi, peste 100 de angajați, şi întotdeauna pun umărul, dacă trebuie.
— Doar împreună, cu eforturi conjugate,vom construi o societate mai sigură.
— Apreciind eforturile și rezultatele de până acum ale polițiștilor drochieni, am încrederea, că și în continuare poliția își va face datoria conștiincios, reușind să țină piept infracționalității, să asigure securitatea cetățenilor, menținerea ordinii publice.
— Vă mulțumim pentru relatări și sperăm, că atât tinerii, cât și fetele vor veni să se angajeze la muncă la poliție, o activitate interesantă și captivantă.

Pentru conformitate
Valentina CEBOTARI

  • Publicat: 3 luni in urma 1 noiembrie 2019
  • De:
  • Articole actualizate: noiembrie 1, 2019 @ 8:28 am
  • Filed sub: Social

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Copiii de la „Mărțișor” vor fi mai puternici

Copiii de la „Mărțișor” vor fi mai puternici

Citeşte mai mult →