Îşi împarte dragostea cu mult drag şi bunăvoinţă

Pe Ana Şchiopu din satul Ochiul Alb o cunosc de mai mulţi ani, prin intermediul ziarului am făcut-o cunoscută şi publicului cititor din raion – am scris despre ea și fapta ei demnă.

Ana Şchiopu
Ana Şchiopu

Aveam un motiv argumentat – Ana Şchiopu a săvârşit un pas  nobil și de mare valoare, care a schimbat nu doar destinul ei. Cu mulţi ani în urmă, o familie numeroasă din sat, a fost lovită de o mare năpastă – în urma unui accident rutier cei nouă copii, unul mai mic ca celălalt, au rămas fără mamă, iar tata urma să-i îngrijească fără mâna dreaptă. Informaţia despre tragedie se răspândi repede, lumea la Ochiul Alb e receptivă, mulţi au sărit să-i sprijine. Ajutoare  veneau de la fondurile republicane, până şi soţia preşedintelui ţării de atunci venise cu o susţinere materială pentru aceşti copii. Dar toţi veneau şi plecau, iar copiii, speriaţi şi derutaţi, îşi aşteptau tatăl din spital şi tremurau ca vergile de frica viitorului necunoscut.

În aceste clipe de spaimă şi nesiguranţă, de durere şi neclaritate a venit în familia lor Ana Şchiopu, mai întâi să le întindă o mână de ajutor, să aducă casa în ordine, să spele şi să îngrijească copiii, să le pregătească de mâncare. Au decis împreună să-l aştepte pe Mihail din spital, însă acesta a rugat-o, dacă vrea, să rămână. Ana trăia sentimente profunde faţă de aceşti copii văduviţi de mamă, şi înţelegea, că Mihail cu o mână, şi aceea stânga, nu se va isprăvi. Pe de altă parte, pentru două mâni de femeie, cât de harnică şi muncitoare nu ar fi, lucru într-o familie atât de numeroasă ca a lui Mihail, este foarte mult. Ana s-a hotărât: şi-a luat unicul fecior şi a rămas să le fie mamă. Nu pentru un an, cum îi preziceau unii, ci pentru toată viaţa ulterioară.

Au urmat ani de muncă grea, până la istovire, nopți nedormite, probleme şi incertitudini, neajunsuri şi dileme, dar şi cu multe realizări şi bucurii, mici şi mari.

Anii au trecut ca un stol de păsărele, le-au adus în familie absolviri de şcoli, facultăţi,  căsătorii, naşteri etc. Ana cu Mihail numai reuşeau să iasă dintr-o nuntă, că intrau în alta. Acum cresc 19 nepoţi. A învăţat a fi răbdătoare şi îngăduitoare nu din cărţi, la asta o îndeamnă inima-i generoasă, o ajută înţelepciunea şi experienţa din vârful piramidei anilor trăiţi.

În tot acest timp Ana nu a fost împovărată doar de treburile casnice, deși era nevoie de multă măiestrie ca să unească caractere, să creeze o atmosferă prietenoasă de convieţuire între membrii familiei, eforturi deosebite pentru a-i face pe toţi cu un cuib propriu. Pe lângă toate acestea Ana mereu s-a aflat în vizorul public, a lucrat pentru societate în diferite posturi, fiind o activistă, care-şi oferea experienţa de viaţă în folosul consătenilor. Ex-primara Rodica Şchiopu deseori şi în diferite situaţii miza pe bogata experienţă de viaţă a Anei.

Ani la rând consătenii, care-i cunosc jertfirea de sine de atunci, de la început, dar şi aportul ei ulterior, pe parcursul anilor, la creşterea şi îngrijirea cu toată căldura sufletului a acestor copii, i-au acordat vot de încredere şi au ales-o consilier local, în prezent consiiera Ana Şchiopu fiind la al patrulea mandat.

Copiii au crescut, s-au maturizat, acum Ana îşi creşte cu destoinicie nepoţii, se străduie să le dea tot ce este mai de preţ în viaţă – să le educe calităţi alese de oameni oneşti, care iubesc munca și aproapele, să-i învețe să întindă o mână de ajutor.

Fiind parte a unui proiect implementat în sat, ce a instruit în arta de a ţese covoare tradiţionale un grup de femei mature şi copii curioşi, a invitat-o şi pe Nona-Bianca Chisăliță, nepoţica sa, elevă în clasa IX, gimnaziul ”Nicolae Testemițanu” din localitate. Fata, cu certificatul ce atestă pregătirea sa la cursul de instruire, s-a apropiat de bunica să o bucure cu reuşitele sale, iar aceasta – să o felicite cu micul succes, abilitate ce, cu siguranță, îi va prinde bine pe viitor. Pe feţele ambelor era aşternută o bucurie şi o satisfacţie, ce vorbeau de o înţelegere reciprocă şi o armonie caldă între aceste două suflete.

Ana Şchiopu, pe parcursul anilor, nu şi-a consumat toată bunătatea, căldura sufletească, generozitatea, i-a mai rămas o rezervă bogată şi pentru nepoţi, pe care le-o împarte cu mult drag şi bunăvoinţă.

Valentina  CEBOTARI

 

Lasă un răspuns