Ziua Internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA

Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numită şi „Ziua Lumânărilor Aprinse”, este una dintre cele mai importante şi masive mişcări împotriva infecției HIV/SIDA, ce răspândește speranță şi unește toate comunitățile în întreaga lume. Interlocutoarea noastră este Ludmila LEAH, medic-infecţionist la Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”.

— Doamna doctor, de ce acum, în mai?
— În republică, cu suportul financiar al Fondului Global, UNAIDS Moldova, în perioada 15-31 mai a.c., în cadrul campaniei sociale „Virușii sunt diferiți, oamenii – aceeași” la 17 mai a fost marcată Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. De la începutul epidemiei, conform datelor UNAIDS, la nivel global, 74,9 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 32,0 mln au decedat de boli asociate SIDA.
— Dar în Republica Moldova cum stau lucrurile?
— În Republica Moldova infecția cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populației-cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrătoare ale sexului comercial şi bărbați care fac sex cu bărbați. Conform datelor statistice, din momentul debutului epidemiei în RM, la 01.01.2020 erau înregistrate 13656 cazuri de infecție cu HIV.
— Statisticele ce spun: cifrele sunt în creştere sau în regresiune?
— În ţară în 2019 au fost înregistrate 922 cazuri noi de infecție cu HIV, (în 2018 – 905 cazuri, în 2017 – 835). După cum observaţi, este o ascensiune stabilă. Incidenţa infecției cu HIV la 100 mii populație în 2019 а constituit 29,28.
— Cum a debutat anul 2020?
— În perioada ianuarie–aprilie 2020 au fost confirmate 275 cazuri noi de infecție cu HIV. Din cele 14589 (număr estimativ) de persoane din RM care trăiesc cu HIV la evidență medicală sunt 9407 pacienți infectați cu HIV, iar 6690 urmează tratamentul antiretroviral, din care 5602 au supresie virală.
— Ne-ar interesa care este tabloul şi în raionul Drochia.
— În raionul Drochia avem înregistrate 170 de persoane cu HIV/SIDA, 38 de decese provocate de acest virus. În ultimii 1,5 ani au decedat 4 pacienţi.
— Cazurile noi depistate la fel sunt în creştere?
– În 2019 am luat la evidenţă 16 persoane cu HIV/SIDA, anul curent – deja 5 pacienţi noi.
— Ce măsuri sunt întreprinse la nivelul statului?
— Se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecției cu HIV, intervenții în scop de diagnostic şi tratament în conformitate cu actele normative elaborate şi ajustate conform recomandărilor OMS, UNAIDS In scopul depistării persoanelor infectate este asigurat accesul la testare HIV cu teste rapide, în IMSP de nivel primar, secundar si terțiar și în ONG.
— În acest caz profilaxia infectării are eficienţă sau nu?
— Activitățile de prevenire a transmiterii infecției cu HIV în populațiile-cheie se implementează pe tot teritoriul republicii prin intermediul ONG-urilor, ce activează în acest domeniu, la care au accesat circa 31 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infectare. La fel sunt oferite servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, este asigurat managementul supradozării în rândul UDI, se realizează proiecte de prevenire HIV din fondurile de profilaxie a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
— Tratamentul acestei infecţii aduce rezultate?
— Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV şi a membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt și profilaxia post-expunere și pre-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor clinice naționale elaborate în baza ghidurilor OMS.
— Cum este marcat evenimentul de comemorare a persoanelor decedate de SIDA?
— Marcarea Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile-cheie și reducerea nivelului de discriminare, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, etc. Activitățile realizate vor promova mesajele:
„Sfidează virusul, nu oamenii!”
„N = N” (Nedetectabil, înseamnă Netransmisibil”
„Sănătatea poate fi cumpărată, prețul acesteia se include în buget”
— Vor avea loc şi acţiuni speciale referitoare la această dată?
— Datorită faptului, că pandemia COVID-19 a afectat majoritatea țărilor lumii, inclusiv Republica Moldova, ceea ce prezintă şi un impediment în organizarea oricăror evenimente publice, anul acesta, evenimente de marcare a Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA vor fi desfășurate în spațiul mass-media și vor include Acțiunea „Masca solidarității”. Vor fi elaborate măști de protecție respiratorie din țesătură, pe ele va fi imprimat logo-ul „Virușii sunt diferiți, oamenii – aceeași”.
— Iar Acţiunea „Aprinderea Lumânărilor” ce presupune?
— Acțiunea „Aprinderea Lumânărilor” în memoria persoanelor decedate în urma SIDA (open air) presupune comemorarea persoanelor decedate de SIDA prin aprinderea lumânărilor pe o panglică roșie imensă, o acțiune tradițională, ce se desfășoară în fiecare an.

A dialogat
Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns