A fost la un pas de moarte!

Un medic din raionul Drochia, infectat cu coronavirus, după ce a trecut printr-o experiența traumatizantă, a fost salvat.

Mihail Marcoci, un medic de 70 de ani din Gribova, Drochia, a trăit pe propria piele durere fizică şi morală, psihologică şi sufletească, provocată de noul coronavirus, un virus perfid şi agresiv pentru toate vârstele. Iniţial a trecut un curs primar de tratament la Spitalul raional Drochia, dar boala se agravase. În condiții de reanimobil medicul infectat a fost dus la Spitalul Clinic Republican din Chișinău în stare de comă hipoxică de gradul II, stare extrem de gravă din cauza infecției cu virusul COVID-19.
Medicul a fost internat cu grave complicații provocate de COVID-19 – pneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie de gradul III pe fundalul multiplelor concomitențe patologice, în anamneză – trei infarcte miocardice. A fost supus intervenției chirurgicale pentru patologie cerebrală. Apoi, la toate acestea, s-a adăugat şi coronavirusul, care a acutizat situaţia, scrie într-un comunicat Serviciul de presă al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Dar Mihail Marcoci a reuşit! Piloni pentru a reveni la o viaţă normală i-au servit marea dorința de a învinge şi a trăi, dar și profesionalismul echipei de medici, care l-au supravegheat, l-au scos pe bărbat din ghearele morții, în sensul direct al cuvântului.
“Am văzut moartea cu ochii, – spune medicul – Coronavirusul este o afecţiune complexă foarte periculoasă, chiar straşnică. Am fost intubat de două ori, din această stare se salvează doar 33%, spun statisticile. Eu am avut noroc. După ce am reuşit să înving virusul, am fost transferat la Spitalul “Toma Ciorbă”, unde de 4-10 ori pe zi eram conectaţi la oxigen centralizat. Acolo am trecut un curs de reabilitare.”
A supravieţuit. De aproape două săptămâni este acasă. Dar în carantină.
Ana Butnaru, şefă, Centrul de Sănătate Gribova, ne spune, că s-au bucurat nespus când l-au văzut pe Mihail Marcoci întors acasă. L-au vizitat, respectând absolut toate restricţiile recomandate, i-au adus vitamine şi urări de grabnică şi temeinică însănătoşire, fiindcă, a menţionat dânsa, medicul, cu o bogată experienţă de muncă, este aşteptat la serviciu. Desigur, după o reabilitare totală.
“Revenirea la o viaţă normală mai durează, – ne spune Mihail Marcoci. – Mă simp încă foarte slăbit, nu mă pot ţine mult pe picioare, trebuie des să mă aşez sau să mă culc pentru a acumula un flux de noi forţe. Primesc în continuare tratament medical. După tratament mă voi odihni în concediu, până la o revenire totală îmi vor trebui vreo 5-6 luni. Am trecut printr-un calvar, chin, suferință, durere îndelungată, că îmi este straşnic numai să-mi amintesc… Mulțumesc din suflet tuturor medicilor, asistentelor medicale, infirmierelor de la toate spitalurile, unde am fost tratat cu grijă”, – a mai relatat medicul tratat de COVID-19.
Medicul Mihail Marcoci a supravieţuit, a ieşit din situația critică! Chiar şi după ce, timp de 15 zile în total, a fost conectat la aparatele de ventilație artificială a plămânilor, opt zile dintre care fiind intubat. Medicii au dus o luptă contra cronometru pentru a-i salva viața pacientului: i-au fost aplicate transfuzii de plasmă, un larg spectru de măsuri de terapie intensivă cu elemente de resuscitare.
Serviciul de presă al SCR a publicat povestea medicului drochian salvat pentru a scoate în evidență gravitatea problemelor provocate de noul tip de coronavirus, dar și profesionalismul, efortul medicilor care luptă pentru viața pacienților zi de zi, ceas cu ceas, minut cu minut.
Aducem sincere mesaje de felicitare cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului medical” lui Mihail Marcoci, dorindu-i sănătate, prosperitate, optimism şi rezistenţă, colegilor lui de la Centrul de Sănătate Gribova şi echipelor de medici care au luptat pentru viaţa lui.

Valentina CEBOTARI

Lasă un răspuns