În Zona de Revitalizare „Valea Curechiului” a fost amenajat un teren sportiv multifuncţional

În Zona de Revitalizare  „Valea Curechiului”

a fost amenajat un teren sportiv multifuncţional

Colectivul Primăriei oraşului Drochia este unul, în temei, tânăr. Tocmai de aceea şi multe dintre activităţile iniţiate, programate și desfăşurate de noi sunt raportate la promovarea unui mod de viaţă activ, energic, implicând comunitatea în multe ocupaţii de acest gen.

 

Având la bază acelaşi scop, ne-am propus să iniţiem un proiect, prin care nu doar să sensibilizăm populația urbei, în special partea tânără a ei, în practicarea sportului, abordarea unui mod activ de viaţă, dar și introducerea și, cel mai important, menținerea acestui fel de existenţă în viaţa cotidiană a orăşenilor. Întrucât „revitalizarea o facem cu oameni și pentru oameni”.

Astfel, în perioada lunilor septembrie-decembrie 2020, în cadrul proiectului „Promovarea modului activ de viață și a interacțiunii comunitare prin crearea oportunităților de agrement în zona de revitalizare „Valea Curechiului” a orașului Drochia, au fost efectuate lucrări pentru amenajarea unui teren sportiv multifuncțional.

Locuitorii au fost încadrați în toate etapele acestui proiect: chestionare, consultare și amenajare. Astfel, pe parcursul acestei perioade au fost chestionați 100 de cetățeni din acest sector, în baza acestor sondaje s-a și întomit schița de amenajare a terenului sportiv.

Ulterior, a fost selectat antreprenorul care a amenajat un teren sportiv multifuncțional. Baschet, fotbal și volei, dar și mobilier stradal atât de mult dorit de tineri și de ceilalți actori din zonă.

În așa fel amenajarea terenului sportiv într-un mod multifuncțional va:

– lărgi spațiul de interacțiune socială  pentru locuitorii zonei de revitalizare;

– va servi drept spațiu pentru organizarea evenimentelor culturale, sportive;

– va atrage mai mulți vizitatori în ZR pentru recreare și plimbare în timpul liber;

– va diversifica  spectrul de activități desfășurate în principalul spațiu public al orașului unde toate categoriile de vârstă vor putea petrece timpul liber și socializa;

– va contribui la crearea noilor locuri de muncă și majorarea numărului de întreprinderi ce activează în zona de revitalizare „Valea Curechiului”.

Pentru a întregi și mai mult atmosfera, ziua de sâmbătă, 28 noiembrie, a adunat un grup de locuitori din zona „Valea Curechiului” la o activitate de salubrizare și înverzire în zona terenului sportiv recent amenajat. Contribuția cetățenilor s-a manifestat prin implicare și activism civic, iar Administrația publică locală a contribuit prin procurarea materialului săditor și oferirea tehnicii necesare pentru plantare.

Rezultatele proiectului sunt deja vizibile:

– gradul sporit de implicare a locuitorilor în dezvoltarea infrastructurii publice a zonei de revitalizare cu minim 300 de locuitori;

– spațiul public extins destinat interacțiunii, recreării și organizării evenimentelor cultural-sportive, precum și organizării timpului liber;

– funcționalitatea zonei diversificată cu minim 3 funcționalități noi: organizarea evenimentelor cultural-sportive, activități în grupuri, condiții atractive pentru impact economic.

Pe parcursul implementării proiectului am observat dorința oamenilor de a fi parte comună cu echipa, căreia îi aparține iniţiativa amenajării zonei de revitalizare. Anume în cadrul acestor activităţi am constatat încă o dată, că oamenii care zâmbesc sunt mai frumoşi, îmbătrânesc mai încet şi sunt o companie plăcută pentru cei din jur. De asemenea, am ajuns la concluzia, că oricât de grave sau multe ar fi problemele cu care ne ciocnim, o atitudine pozitivă ne ajută să trecem mai uşor peste momentele dificile.

În timpul muncii comune la crearea Zonei de agrement, am încurajat oamenii, am împărtășit cu ei senzații pozitive, atât de necesare în aceste zile complicate, or, optimismul, stările de bine înseamnă sănătate. Iar dacă la ele adăugăm şi un mod activ de viaţă, avem doar de câștigat.

Într-un cuvânt, am străduit, ca lucrările de implementare a proiectului dat să aibă și suportul unei educaţii de domeniu.

Amintim, că necesitatea amenajării unui teren sportiv a fost identificată în cadrul ședințelor Comisiei Consultative în urma elaborării Programului de Revitalizare Urbană a orașului Drochia, care a fost aprobat la ședința Consiliului orășenesc.

Bugetul total al proiectului:  658 500 MDL

Contribuția PolishAid:           344 000 MDL

Contribuția proprie:               314 500 MDL

Acest proiect este finanțat în cadrul Fondului Granturilor Mici 2020 – ediția Revitalizare Urbană, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polonia.

Elena PARASCA, responsabilă de Revitalizare Urbană în orașul Drochia

Lasă un răspuns