„Fântâna celor trei frați”  strigă după ajutor

Без имени-1

Dragă redacție, zilele acestea a trecut pe la Biblioteca Publică din comuna Cotova  dna Eugenia Arion și mi-a povestit istoria unei fântâni, care m-a sensibilizat și am hotărât să vă scriu acest răvaș.

 

 Fântâna „Celor trei frați” are o vârstă de vreo două sute de ani. Frații Văscăuțanu au săpat-o cu mâna și au zidit-o din piatră.  La început a fost o fântână cu cumpănă.  Situată mai la deal de răscrucea a trei drumuri, a servit  drept sursă de apă potabilă pentru multe generații de oameni din aceste trei măhăleli din Cotova.

La începutul secolului XX urmașii acestora i-au construit din lemn colanul fântânii și i-au meșterit un val din lemn de stejar. Apa ei nu a secat nici pe vremea celor mai mari secete. În anul 1970 actualul stapân Constantin Arion i-a schimbat colanul si stâlpii, meșterind-o deasemenea din lemn și păstrându-i doar valul coarbei.

Au trecut ani… A îmbătrânit și stăpânul și fântâna s-a învechit. În prezent se demolează și prezintă un grad înalt de pericol… După cum se vede din imagini. Pe această cale solicităm lui Petru Flocosu să includă această fântănă în proiectul de renovare a resurselor de apă potabilă pe care–l implementează în localitatea noastră din surse financiare europene prin intermediul AO ProCooperare Regională Bălți, care va finisa în august 2021. Vom monitoriza situația acestei fântâni și procesul de renovare a acesteea,  căci  sperăm s-o vedem renovată, cu un colan din piatră, amenajată spre folosul oamenilor.

Demnă de numele ce-l poartă, „Fântăna celor trei frați” să potolească setea locuitorilor cu apă rece și cristalină. Cu Doamne ajută!

 

Aurica MORCOV, bibliotecară, Cotova

Lasă un răspuns