Se încarcă...
Ești aici  Acasă  >  Noutăți  >  Articol curent

Ion Lazarenco-Tiron nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2019

Prin   /  15 martie 2019  /  Nici un comentariu  /   58

Candidatura lui Ion Lazarenco, sportivul care a traversat înot, din prima încercare, cele 7 strâmtori ale lumii, a fost acceptată pentru a fi înaintată la Premiul Nobel.

Ion Lazarenco-Tiron, înotătorul moldovean stabilit în Irlanda, a fost desemnat «Omul Anului 2018» la categoria „Performanța Anului 2018” de către Asociația Mondială de Înot în Aer Liber (The World Open Water Swimming Association). Trei ani consecutivi el a fost declarat „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare cele șapte strâmtori.
Ion Lazarenco a înotat pentru pace, neavând un suport concret de la vreun anumit stat. Deși este stabilit în Irlanda, sportivul înoată în calitate de cetățean al Republicii Moldova și atrage atenția asupra conflictului transnistrean. Ion Lazarenco a înotat sute de kilometri pentru copiii nevoiași, pentru sportivii care practică înotul, dar și pentru a promova Republica Moldova în lume.
În 2014, el a parcurs Gibraltarul – 14 km și Canalul Mânecii – 34 km, în 2015 – Canalul de Nord de 34 km, în 2016 Canalul Catalina – 34 km și Canalul Molokai – de 44 km, în 2017 – Canalul Tsugaru de 20 km, iar ultima sa cucerire este Strâmtoarea Cook, care se întinde pe 26 km.
Primul său proiect a fost „Înotul de Pace de pe Nistru”, pe o distanță de 240 km, parcursă în 8 zile, în scop caritabil. Un alt proiect realizat cu mesaj de pace și prietenie este proiectul „Nistru unește Moldova”.
Sportivul îşi împărtăşeşte experiența sa și momentele inedite din timpul traversării strâmtorilor, el a înotat în condiții extreme lângă rechini, în ape cu temperaturi foarte joase și curenți puternici, dar în parametrii internaţionali, fiind permanent supravegheat de specialişti şi experţi internaţionali.
Deși este stabilit de mai mulți ani în Irlanda, Ion Lazarenco întotdeauna a arborat drapelul Republicii Moldova, fiind un ambasador al Moldovei peste hotare. Ion Lazarenco susţine, că este mândru să fie cetățean al Republicii Moldova, menționând, că fiecare este obligat să facă ceva pentru a schimba lucrurile și a construi o țară prosperă. Primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi, este cel de apreciere a Republicii Moldova, mai consider sportivul.
Istoria de astăzi este una care demonstrează încă o dată, că pentru a obține ceea ce îți dorești e nevoie nu doar de dorinţă, ci de o muncă enormă. Istoria lui Ion Lazarenco-Tiron, unul dintre cei mai „tari” moldoveni din toate timpurile,  confirmă acest fapt. Marele înotător moldovean, avântat în aventuri periculoase, de fiecare dată a ieşit un mare învingător. Cel mai important lucru este, că de fiecare dată a obținut victoria cu gândul la Republica Moldova, țara în care s-a născut, a crescut și căreia îi dorește un viitor prosper. Şi PACE în lume.

Cor. „GD”

Lasă un răspuns

Puteţi, de asemenea, ca...

Олег Магрицкий

Шахматный кубок

Citeşte mai mult →