Cursele de cai încep să recâştige în popularitate.

Cel puțin la Fântânița 12 jokei au participat duminică la o competiţie mai puţin obişnuită în Moldova, ce devine tot mai populară şi mai îndrăgită.

cai

Satul Fântâniţa a fost gazda unui eveniment inedit. Aici şi-au dat întâlnire amatorii curselor de cai atât din nordul ţării, cât şi din Găgăuzia, dar şi spectatori pasionaţi de acest gen de sport.

Evenimentul a adunat amatorii de hipism la a treia ediţie.

Pentru această cursă concurenţii s-au pregătit intens. 12 jochei şi-au înhamat caii de rasă specială pentru o competiţie cum mai rar este întâlnită. Cursele de cai trapași, apărute şi dezvoltate de ceva timp în sudul Moldovei, acum devin tot mai populare şi la nord. Organizate la iniţiativa unui colectiv de călăreți sportivi, care au obținut succese remarcabile în acest domeniu, şi susținute de primarul Veaceslav Babuci, aceşti călăreţi înflăcăraţi promovează insistent tradiţiile vechi şi le fac să fie preluate de generaţiile mai tinere. Pe hipodromul satului au fost scoşi cai crescuți și selectați exclusiv în acest scop atât de amatorii din Fântâniţa, cât şi din alte localităţi ale ţării. Mai apoi şi jokeii din Fântâniţa participă la cursele de cai organizate în alte localităţi. De fapt, aceste concursuri hipice sunt practicate mai mult în sudul şi centrul Moldovei, pentru Drochia ele sunt mai noi, dar care încep deja a se înrădăcina.

Pe lângă cursele de cai cei prezenţi au avut parte și de un concert de zile mari, la care au venit mai multe ansambluri artistice.

Publicul a urmărit cu sufletul la gură goana călăreţilor şi eleganţa cailor.

Frumuseţea cailor de rasă, participanţi la curse profesionale, m-au uimit în or. Louisville, statul Kentucky, SUA. Fiind acolo într-o deplasare de serviciu, mai bine spus, la o stagiere, am avut ocazia să fiu martoră la o adevărată cursă de alergări, care au precedat competiţiile Internaţionale Derby, ediţia 129, desfăşurate pe hipodromul principal. Am trăit emoţii deosebite, ne impresiona evenimentul însuşi, măiestria cailor aflaţi în cursă, bărbăţia jokeilor… şi emoţiile proprietarilor de cai. Impresionant şi spectaculos.

Valentina CEBOTARI

 

Lasă un răspuns