Сu gândul la angajații din sindicatul educației
Zilele trecute, cadrele didactice din raion au primit cuantumul compensațiilor bănești, ce se acordă anual, conform Hotărârii Guvernului RM nr. 969/2018, pentru procurarea materialelor școlare, necesare pentru pregătirea mai bună și mai eficientă pentru lecții. Anul acesta compensațiile se acordă în mărime de 4000 lei, adică de 2 ori mai mult decât se sintonizau în anii precedenți.
Dublarea cuantumului compensațiilor se datorează cerințelor, înaintate organelor republicane de conducere de către comitetele sindicale din instituțiile educaționale ale raionului.
Dar aceasta nu a fost unica problemă promovată de consiliul raional Drochia al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) spre realizare. De prin anii 2017-2018, Sindicatul Educației și Științei a ridicat problema excluderii discriminării după vârstă față de cadrele didactice pensionate. Și, în sfârșit, în 2021 am fost auziți. La 19 martie, prin aprobarea Legii nr. 38, cadrele didactice din instituțiile de învățământ, angajate în baza Contractului individual de muncă (CIM) pe durată determinată, conform art. 55, lit. f) a Codului Muncii (CM), pe o perioadă de, cel puțin, un an de studii, beneficiază de un concediu plătit cu durata de 62 de zile calendaristice. Un concediu egal cu al persoanelor care profesează, dar nu au atins vârsta de pensie. Până la aprobarea acestei legi, conform unor interpretări eronate ale CM, chiar dacă cadrul didactic activa un an complet de studii, lui i se acordau doar 45-46 de zile de concediu. Legea în cauză a completat art. 299 CM referitor la acordarea concediilor cadrelor didactice.
Începând cu luna ianuarie, curent, la insistența FSEȘ, inclusiv a CR Drochia al Sindicatului Educației și Științei, s-a stabilit o nouă valoare de referință de 1900 lei pentru cadrele didactice de conducere din școli și grădinițe. Valoarea de referință pentru clasele salariale de la 1 la 25 a fost egalată cu cea a conducătorilor de instituții.
Aici trebuie să aducem unele explicații. Valoarea de referință este coeficientul de salarizare de la care pornesc celelalte componente ale salariului: salariul de bază, plățile pentru clasele de salarizare, pentru vechimea în muncă, pentru alte drepturi salariale acordate suplimentar. Datorită majorării valorii de referință a fost posibilă o neesențială, dar, totuși, majorare de salarii de 5,6% pentru toți angajații din educație. De asemenea, a fost determinată acordarea noilor clase de salarizare pentru cadrele didactice din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică.
Puțini cunosc, că, referitor la acordarea premiului anual pentru anii 2021 și 2022 s-a discutat și negociat mult. Membrii de sindicat din peste 40 de colective din instituțiile educaționale ale raionului au trimis scrisori organelor decisive ale RM. La 6 decembrie 2021, zi în care organul legislativ trebuia să adopte Bugetul pentru a. 2022, la Chișinău, chiar în fața Parlamentului RM, la inițiativa FSEȘ, a fost organizat ad-hoc un miting cu cerințele de acordare a premiului pentru a. 2021, conform art. 21 (prim) al Legii salarizării nr. 270. La acest miting, sub lozinca „Nu jecmăniți cadrele didactice!” a participat și o delegație din raionul nostru, compusă din 7 persoane.
Comisia republicană de conciliere, alcătuită din reprezentanți ai Guvernului RM, cât și din membri ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, inclusiv, ai FSEȘ, care și-a ținut ședința sub presiunea participanților la miting, a decis, că pentru a. 2021 premiul se va acorda în primul trimestru al a. 2022.
La 16 martie, curent, Guvernul RM a aprobat Hotărârea nr. 163, prin care se alocă mijloace financiare pentru acordarea premiului pentru rezultatele activității în 2021. Pentru 2022 premiul se va acorda la finele anului în gestiune.
De premiul anual vor beneficia atât angajații din educație, cât și cei din medicină, cultură, administrația publică, jurisprudență, poliție etc. Carul s-a urnit din loc. Este nevoie de mai multă perseverență pentru a obține ceea ce ni se cuvine.
Pentru prima dată Sindicatul Educației din Drochia a contribuit substanțial la întremarea sănătății angajaților. Din economiile ce le-am avut au fost procurate 16 bilete de tratament balneo-sanatorial la Sanatoriul „Codru” din Călărași. Ele au fost repartizate colectivelor cu deficit de buget, grădinițelor mici. Foile, ce-i drept, au fost cu program redus, doar pentru 14 zile, pe când cele repartizate de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sunt pentru 18 zile de tratament.
Ar fi bine să mai comparăm un lucru. Dacă în 2021 CNAS a repartizat pentru angajații din învățământ ai raionului Drochia 18 bilete sanatoriale, atunci Sindicatul Educației, din sursele proprii, a procurat 16 foi. Sperăm, practica aceasta s-o continuăm și în anul curent.
Anul 2021 a fost un an intens privind încheierea contractelor colective de muncă (CCM) pentru 2021-2026. La moment, din cele 76 organizații primare sindicale, în 75 au fost negociate și semnate CCM. Semnarea acestor contracte este un beneficiu al salariatului-membru de sindicat, deoarece ele conțin facilități, pe care nu le specifică CM.
CCM conțin multe înlesniri. Ne vom referi doar la acordarea concediilor suplimentare de tip familial sau ce se acordă angajaților pentru prestarea unor munci cu un efort deosebit, sporit. Numărul zilelor de concediu suplimentar plătit diferă de la 3,4 la 7 sau chiar la 14 zile. Aceste zile de concediu suplimentar se acordă doar membrilor de sindicat.
Mulți răuvoitori ai Sindicatului Educației încearcă a denigra rolul lui în societate, mizând, în special, pe firea mercantilă a unora. Exemplele aduse mai sus ne dovedesc, însă, viceversa. Acestor „prieteni” le-am sugera să pună mâna pe condei și să socoată, că, acordând salariatului numai 3 zile de concediu suplimentar plătit, pentru că, în anul bugetar precedent, sindicalistul nu s-a folosit de concediu medical, acestuia i se vor achita concediale cu mult mai mari decât suma cotizațiilor defalcate într-un an sindicatului. Dar cu ce sumă va fi onorat membrul de sindicat, dacă la cele 3 zile de concediu, suplimentar plătite, specificate mai sus, i se vor mai acorda 4 zile de concediu, pentru că educă 2 copii până la vârsta de 14 ani, 7 zile de concediu pentru munca depusă într-un mediu cu efort sporit, 3 zile la nunta copilului sau a sa personală, 3 zile la petrecerea pe ultimul drum a unei rude apropiate?! Numai calculând aceste sporuri, se va putea găsi răspuns la întrebarea shakespeare-iană: a fi sau a nu fi…membru de sindicat?!
Dumitru ENI, președinte al CR Drochia al FSEȘ