Grigore Vieru nu va fi uitat
Poetul ar fi împlinit 85 de ani. Dar a rămas veşnic la ai săi 74 de ani…
Anul acesta s-ar fi împlinit 85 de ani de la naşterea Marelui poet basarabean Grigore Vieru, considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova. Poetul s-a născut în 1935.
Poeziile și articolele sale, inclusiv cântecele pe versurile lui, au jucat un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din spațiul dintre Prut și Nistru. A scris cu sufletul, a slăvit în versurile sale mama, dragostea, iubirea, o bună parte din creaţia sa este dedicată copiilor.
În seara zilei de 15 ianuarie 2009, Grigore Vieru, întorcându-se de la o serată literară din sudul Moldovei, a suferit un grav accident rutier, nu departe de Chişinău. Poetul s-a stins din viaţă la două zile după accident, ca urmare a unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.
Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. De asemenea, mai multe şcoli din republică, un bulevard din capitală şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele. Totodată, la un an de la deces, bustul marelui poet a fost instalat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”.
În ziua de pomenire sunt organizate mai multe evenimente în cinstea şi memoria marelui poet Grigore Vieru.
Un grup de elevi din diferite clase de la IPLT „Mihai Eminescu”, sub bagheta dirijorală a profesoarelor Olesea Cojocaru şi Natalia Mârzenco, au pregătit şi au organizat un eveniment de suflet, prin care au adus un omagiu Marelui Poet Grigore Vieru. Elevii în activitatea lor au învăţat şi au folosit versurile regretatului poet pentru a reda sentimentele şi dragostea poetului faţă de aproapele, dar şi atitudinea emoţionantă a lor, a discipolilor de astăzi, care descoperă în opera marelui poet o adevărată comoară, lăsată urmaşilor săi.
Serata de omagiere a elevilor instituţiei a demonstrat, că numele, bogăţia literară a lui Grigore Vieru continuă să dăinuie şi după trecerea lui în eternitate. Iar generaţiile, care se alimentează cu nesaţ la izvoarele operei, vor continua să-l poarte în memorie şi în inimi pe Marele poet al neamului, pe regretatul Grigore Vieru.
Lucrurile frumoase se fac doar împreună! Sunt mândră de elevii mei, de colegii alături de care am muncit să realizăm această activitate de suflet.Vă mulțumesc tuturor pentru implicare!, se destăinuie Olesea Cojocaru.
Activitatea culturală a constituit o lecţie educativă atât pentru participanţi, cât şi pentru cei prezenţi în sală. Grigore Vieru nu va fi uitat, el este în memoria celor ce-i admiră creaţia.
Cor. „GD”