Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Examenele de Bacalaureat anul acesta nu vor fi susţinute – Glia Drochiană

Examenele de Bacalaureat anul acesta nu vor fi susţinute

0

Irina CEBOTARI, absolventă, IPLT „Mihai Eminescu”, Drochia:

Anul 2020 este profund marcat de COVID-19, acest virus, invizibil, dar foarte agresiv şi cu o capacitate de răspândire extrem de mare, a pătruns în toate domeniile, straturile şi substraturile populaţiei, a afectat toate ţările lumii.

Absolvenții de liceu anul acesta nu vor susține examenele de bacalaureat, ci vor primi diplome de absolvenți în baza mediilor ultimilor trei ani la disciplinele de bază. Generaţie fără BAC. Proiectul de lege privind anularea BAC-ului pentru absolvenții claselor a 12-a din acest an a fost avizat pozitiv de Comisia educație din Parlamentul RM. Nu şi restanțierii. Proiectul şi amendamentul cu referire la restanţieri urmează să fie supus votului în două lecturi în parlament.
De la COVID-19 suferă economia, medicina, învăţământul, comerţul, turismul, business-ul şi multe alte ramuri. Şi nimeni nu ştie cum să organizeze mai eficient lupta cu inamicul periculos. Numărul îmbolnăvirilor, respectiv, şi al deceselor creşte şi pericolul se răspândeşte grabnic. Nu în zadar Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării mult timp nu putea adopta o decizie referitoare la organizarea şi desfăşurarea examenelor de absolvire sau a sesiunii de BAC. Până la urmă s-a decis: examenele vor fi anulate pentru a nu pune în mare risc sănătatea şi viaţa copiilor şi a pedagogilor.
Preşcolarii, elevii şi studenţii din ţară sunt în regim de carantină de la 11 martie, iar odată cu suspendarea procesului de studii, instituţiile de învăţământ şi profesorii au lansat cursuri online de predare, anul de studii 2019-2020 va continua la distanţă şi se va încheia pe 29 mai, fără careuri şi manifestări festive.
Anterior, conform programului de studii, candidaţii trebuiau să susţină o preselectare la obiectele principale ale sesiunii de BAC. Urmau încă vreo două luni de recapitulare a materialului şi ultimile pregătiri ale absolvenţilor către examene.
Acum totul va fi altfel decât în anii precedenţi. Despre această decizie am discutat cu Ala Steliman, şefă-adjunctă, Direcţia Educaţie, şi cu unii candidaţi la examenele de BAC.

Ala STELIMAN: Bacalaureatul întotdeauna a fost un examen serios atât pentru liceenii-absolvenţi, cât şi pentru corpul didacţic. Pregătirile încep cu trei ani până la anul absolvent, dar mai serios şi mai profund – în ultimul an de studii. Spre final facem recapitularea cunoştinţelor şi dăm start sesiunii.
Anul acesta e cu totul altfel. Pentru bacalaureat la noi în raion s-au înscris 265 de candidaţi împreună cu restanţierii. Dar, deoarece societatea este cuprinsă de epidemie de COVID-19, examenele de capacitate nu se vor desfăşura, ele au fost anulate. Mediile candidaţilor vor fi scoase din reuşitele pe ultimii trei ani, iar diplomele le vor fi înmânate nu mai târziu de 5 iulie curent, ca ei să reuşească să se aprecieze cu înmatricularea.
Pentru restanţieri această lege nu va fi valabilă, ei vor trebui să susţină examenele. Părerea mea este, că examenele de Bacalaureat puteau fi organizate şi pentru candidaţii din anul curent cu respectarea strictă a tuturor regulilor de protecţie. Sau măcar pentru cei care au neapărată nevoie pentru viitor de examenele de BAC. Nu am nimic împotriva deciziei de anulare a examenelor de capacitate, numai ca viitorul copiilor să fie asigurat fără probleme, să nu fie afectaţi peste 5-7 ani, când toţi vor uita de epidemia de COVID-19 şi de condiţiile impuse de situaţia de criză. Sunt încă multe neclarităţi, trebuie foarte bine de gândit orice pas, ca să nu sufere peste ani absolvenţii din anul curent.
Acesta e un examen serios pentru întreg sistemul, e un caz făfă precedent, sperăm să-l susţinem cu brio împreună.

Ala STELIMAN
Ala STELIMAN

Irina CEBOTARI, absolventă, IPLT „Mihai Eminescu”, Drochia:Irina CEBOTARI, absolventă, IPLT „Mihai Eminescu”, Drochia:
„Trei ani de muncă intensivă la liceu se apropie de final. Vroiam să susţin cu bine sesiunea de absolvire, să finalizez în mod obişnuit liceul, deşi nu optam pentru baluri deosebite la examene. Pentru ele m-am pregătit consecutiv ultimii ani. Acum, în legătură cu epidemia de coronavirus, #StămAcasă, campanie naţional, ce ne-a schimbat toate planurile. În aceste luni noi am făcut ore de recapitulare a materialului, planificam să mai iau şi vreun curs suplimentar. Dar, totul e altfel acum.
Pe de o parte mă bucur că nu vom trăi riscul infectării cu COVID-19, nu ne vom întâlni cu mai multe persoane în sălile de examene, deoarece noi nu avem condiţii de desfăşurare a examenelor câte 10-15 persoane în sală. Iar pe de altă parte, regret puţin acest lucru, avea să fie interesant, cu toate că de rezultate nu-mi făceam griji, eram sigură că le voi avea. Dar, ne conformăm noilor reguli, nu avem de ales.”
Dumitru OJOVANU, student, anul III, Colegiul de Studii Integrate, Drochia:
„Pentru noi examenele de Bacalaureat nu erau obligatorii, dar nici nu sunt de prisos. Aşa că ne-am înscris pentru BAC mulţi, deşi nu toţi. Decizia de a susţine BAC-ul ne-a eliberat de teză pentru a doua jumătate a anului III de învăţământ, dar ne-a pus mai serios pe carte. Eu iniţial am ştiut că voi dori să susţin BAC-ul şi am depus muncă multă ca să mă pregătesc profund de această etapă. Dar, s-a întâmplat ce s-a întâmplat, nimeni nu este de vină, decât doar COVID-19. Aceste luni de primăvară am învăţat on-line, ne-am pregătit serios de examene, că nu ştiam ce decizie va fi luată până la final. Eu consider, că aşa e corect, s-a procedat în favoarea elevilor, dar şi a profesorilor, nu vom fi supuşi riscului îmbolnăvirii. Ne îngrijoram numai la gândul, că trei ore în şir, „împachetaţi” cu mască şi mănuşi, vara, când temperaturile ajung şi până la 30 de grade, trebuia să susţinem examenele în săli mari. Şi încă îngrijoraţi, ca vecinul din spate sau cei din părţi să nu strănute sau să tuşească spre tine. Două luni nu ne-am odihnit, dar, deşi on-line, aceasta fiind pentru toţi a formă nouă de a studia şi a comunica, mai superioară şi de comunicare şi de învăţare, am recapitulat materialul. Aşa că suntem cu inima împăcată şi cu obrazul curat.
Lilia K. absolventă de liceu: „Îmi pare rău, dar mie nu-mi este pe plac decizia de a anula examenele de Bacalaureat. Acest lucru, după părerea mea, a dezlegat mâinile multor elevi, care nu au avut o atitudine serioasă faţă de carte, dar şi a deschis noi portiţe pentru fapte de corupţie. Unii dintre elevi nu au avut nici până acum o atitudine serioasă faţă de procesul de studii, iar acum, când au aflat că nu vor avea loc examene de BAC – şi mai mare bucurie a dat peste ei, le este indiferent ce cunoştinţe şi ce note au avut în ultimii trei ani de studii.
Altă categorie de colegi, care nu prea s-au pregătit să susţină în mod serios examenele, acum se bucură, deoarece, cred ei, vor putea influenţa mai uşor profesorii ca să obţină media mai mare pentru diploma de BAC. Am temeri, că diplomele ce urmează a fi eliberate în baza mediilor anuale din perioada de liceu nu vor fi obținute pe cinste. Cred că şi locurile bugetare din instituţiile superioare de învăţământ vor fi ocupate de „copiii de bani gata”, cu baluri artificiale, iar cei care au învățat permanent vor nimeri în situaţii mai defavorizate. Trist, că nu vom avea şi careul de „Ultimul sunet”, „Balul de Absolvire”.

A înregistrat
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *