14 primării aşteaptă turul II
Alegerile locale generale, în marea lor parte, s-au încheiat. La 3 noiembrie, curent, în 14 primării, unde fotoliul de primar nu i-a revenit nici unui candidat avântat în cursă, urmează turul II la alegerea primarilor.
Iar în 14 primării din cele 28, cu care este bogat raionul Drochia, primarii au fost aleşi din primul tur. În 13 din ele au fost aleşi primarii, care au activat anterior, şi doar în satul Drochia în fruntea primăriei va munci Vera Dascal, PDM, care i-a învins pe ceilalţi patru pretendenţi la această funcţie cu 53.51% (602 voturi), ea fiind una din cele patru doamne alese în calitate de primare. Cel mai mare număr de voturi l-a avut Nina Cereteu, oraş, (3781), urmată de Petru Turculeţ, Şuri, (1309) şi de Veaceslav Magaleas, Sofia (1056). În schimb, în expresie procentuală, pe primul loc s-a situat Ion Lupaşcu, Mândâc, cu 80,11%, sau cu 890 de voturi. Iar candidatul Titus Sărăteanu, Pelinia, cu 1074 de voturi, a acumulat numai 48.53% din voturi. Aceste rezultate se află în dependenţă directă de numărul de voturi valabil exprimate pentru un concurent concret şi cel total al alegătorilor ce au votat.
Candidaţii la funcţia de primar, ce nu au acumulat numărul de voturi şi au mers în turul doi, au un decalaj mic, mediu sau major de voturi. Diferenţa de voturi a candidaţilor Anatolie Guţu şi Iurie GROSU, s. Popeştii de Sus, a fost doar de 2 buletine de vot: 285 şi 283.
De menţionat, că Administraţia publică locală de nivelul I şi II la aceste alegeri s-a completat cu două formaţiuni noi: BE „ACUM” şi PP „ŞOR”, care până acum nu au avut reprezentanţi în consilii și în primării.
Cât priveşte organizarea alegerilor, ea a depins, în primul rând, de administraţia publică respectivă. Unde s-au îngrijit de electorat şi de membrii organelor electorale, condiţiile au fost normale, a fost învins şi frigul, şi foamea, şi setea, au avut cu ce şi pe ce lucra pe tot parcursul perioadei de votare. Iar acolo unde condiţiile erau selective, membrii birourilor mai scoteau bani din buzunar şi procurau singuri ce aveau nevoie. Dar unde nu au putut pune umărul la uşurarea situaţiei, s-au conformat şi au primit condiţiile aşa cum erau. De exemplu, în cât timp 2 persoane pot reuşi să aplice ştampila „Anulat” pe 6288 de buletine neutilizate, având doar 2 ştampile la mână? Pe când alţi 11 membri ai biroului aşteaptă cuminți finisarea procedurii date pentru a trece la alta. De ce CEC nu a prevăzut pentru Birourile electorale cu un număr major de buletine de vot nu 2, ci 3-4 ştampile?
Sau altă problemă. Secţia de votare a BE nr 14/4 este amplasată în Casa centrală de cultură. Podeaua este făcută din trepte cu diferit nivel şi înclinaţie exact lângă masa operatorilor sistemului SIAS Alegeri, unde se opresc toți votanţii. Din ei aproape nimeni nu se uită sub picioare, dar aproape toţi se împiedică, riscând să cadă, ca, de altfel, cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din februarie 2019. Dar câţi bătrâni, neputincioşi şi nevăzători, cu picioarele bolnave, au venit în cârje, unii însoţiţi, alţii – singuri. Am auzit atâta revoltă la acest subiect atât din partea alegătorilor, cât şi a membrilor BE. Toţi cred, că, dacă cei ce se vor aleşi, se gândesc la oameni, că pentru ulterioarele alegeri, ce nu mai sunt atât de departe, se poate de găsit un local mai adecvat şi mult mai sigur și securizat.
Mari bătăi de cap funcţionarilor electorali le-au dat Listele electorale, ce nu sunt ordonate de ani buni. Şi atâtea propuneri au fost date, şi atâtea promisiuni au fost făcute, şi atâta de mult umblă unele persoane, dar „carul stă pe loc”. În BE nr. 4 o doamnă, după ce a votat, s-a apropiat, şi cu lacrimi în ochi, mi-a comunicat, că soţul ei de 17 ani este decedat, dar numele lui mai figurează în liste. La BE nr. 7, după alegerile parlamentare din februarie 2019, o mămică, care şi-a îngropat fiul de mai mulţi ani, i-a regăsit numele în lista electorală. De câţivaani se străduie să-l rezilieze din liste şi nu i se primeşte nimic. La BE nr. 6 locuitorii de pe o stradă întreagă în sistemul SIAS Alegeri erau înregistraţi că trebuie să meargă la vot la BE nr. 4, pecând, conform înscrierilor din actele de identitate şi a graniţelor Secţiei de votare, ei trebuiau să voteze anume la BE nr. 6, cum, de fapt, au făcut-o toată viaţa. Iar pe un cuplu, ce locuieşte în oraş de ani buni, fără schimbare de adresă, sistemul SIAS Alegeri îl direcţiona în satul Drochia.
Şi tot aşa, cu erori şi inexactităţi, cu persoane străine înscrise, cu adrese greşite în listele electorale, cu un număr mai redus de votanți s-a lucrat și de data aceasta, în Electorala 2019, ca, de fapt, și în cele precedente. Cel mai mare procent al prezenţei la urne l-au demonstrat persoanele în vârstă, care, în anumite cazuri, umblau de la o secţie de votare la alta și căutau urna unde să voteze…