Cu acest prilej, pe lângă obișnuita paradă militară, depuneri de flori, concertul din PMAN și înghețată pe la colțuri de stradă, guvernanții s-au gândit să vină și cu un „cadou” mai special pentru cetățeni. Astfel, la 21 iulie, deputații au votat (în primă lectură) proiectul de lege cu privire la amnistierea a 1700 de deținuți.
Autor sau chiar animator al acestei „isprave” este actualul Guvernul. Același Guvern care, în luna mai, prin aprobarea Programului național de acțiuni consacrate sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenței, își propunea sporirea gradului de notorietate și promovare a Republicii Moldova la nivel internațional. Conform planului, în perioada mai-decembrie 2016, pe întreg teritoriul țării urmau și urmează a fi desfășurate diverse evenimente culturale, științifice, educaționale și sportive… (Interesant, treaba asta cu amnistierea în care categorie de evenimente se încadrează?!)
În ultimul an, în Republica Moldova au fost închise peste 25 de instituții de învățământ. (Simbolic, nu?!) Taxele pentru studii superioare au crescut, sute de spitale continuă să mucegăiască fără aparataj și specialiști, în Casele de cultură cresc buruieni, iar guvernanții investesc aproape 6 milioane de lei în grațierea pușcăriașilor. Cică astfel, statul nu doar va economisi banii cheltuiți pentru întreținerea deținuților, ci va scăpa și de responsabilitatea de a plăti daune pentru condițiile proaste de detenție. Or, în loc de reparație în celule, unii deținuți vor primi „bilet” la libertate.
La moment, în penitenciarele din Republica Moldova se află în detenție (inclusiv în arest preventiv) aproximativ 8200 de persoane. 20% dintre aceștia, în cazul în care se căiesc de fapta lor, urmează a fi amnistiați indiferent de gravitatea infracțiunii. Documentul propus de Ministerul Justiției prevede clasarea, chiar și în faza de urmărire penală, a proceselor penale care stabilesc o pedeapsa maximă de 7 ani de închisoare. Totodată, persoanele condamnate la un termen mai mic de 7 ani ar putea fi eliberate necondiționat, iar cei ale căror pedepse sunt până la 10 ani, vor putea fi grațiați numai în cazul în care au ispășit deja 7 ani…
Cu alte cuvinte, în scurt timp ar putea fi puși în libertate atât persoane condamnate pentru escrocherie sau alte infracțiuni mai puțin grave, cât și unii indivizi judecați pentru viol, răpirea de persoane sau vătămare intenționată gravă a integrității corporale… Plus la toate, statul le va achita grațiaților o indemnizație unică de aproximativ 3800 de lei și va suporta cheltuieli de încă 150 mii de lei pentru procedurile de aplicare a actului amnistiei.
UE, SUA, FMI și restul abrevierilor străine, cu excepția FSB, au investit milioane de euro-dolari în reforma justiției din Republica Moldova. Iar singurul lucru la care i-a dus capul pe guvernanții noștri este majorarea salariilor judecătorilor, procurarea de noi automobile pentru Procuratura Generală și eliberarea deținuților în scopuri caritabile…
P.S. „Amnistia este mărinimia statului pentru acei infractori care sunt prea costisitori de pedepsit”. (Ambrose Bierce)
Andrei BULGARU