Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
20 de ani de la târnosirea Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” – Glia Drochiană

20 de ani de la târnosirea Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”

0

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din or. Drochia, un monument de artă și arhitectură

Joi, 12 iulie 2018, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia, urmează să se producă un mare și important eveniment: oficierea a două decenii de la târnosirea (sfințirea) acestui sfânt lăcaș.
În interviul de mai jos, protopopul de Drochia, Pavel VULUȚĂ, protoiereu mitrofor, paroh al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, ne-a oferit detalii despre această acțiune cu profundă greutate ortodoxă.

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din or. Drochia, un monument de artă și arhitectură
Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din or. Drochia, un monument de artă și arhitectură

– Preasfințite părinte, activitatea Dumneavoastră în calitate de protopop de Drochia a început odată cu edificarea catedralei, de aceea amănuntele Vă aparțin în totalitate. Ce ați vrea să menționați, în primul rând, ajunși la această importantă dată?
– Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul nostru, din raionul nostru, din Republica Moldova este o minune! O adevărată minune lucrată de Dumnezeu și de mâinile oamenilor, ale credincioșilor.  Vreau să menționez, că deși inițiativa de edificare a lăcașului a venit o dată cu primele adieri ale democrației, totuși, aprobarea definitivă de construcție a unui lăcaș sfânt „din nou” nu a fost chiar simplu de obținut. Mare a fost truda regretatei Elena Bodiu, femeia care a „ros praguri”, a bătut insistent la uși, a adus multiple argumente, dovezi și probe. Când ideea a pornit a avea contururi reale, mai multă lume s-a adunat în jurul grupului de inițiativă și au început a veni donațiile, ajutoarele, susținerea. Nu a fost simplu de loc. Or, lucrările de edificare a acestui enorm lăcaș au pornit  cu 80 mii ruble dăruite de enoriași. Dar, slavă Domnului, acum avem, și nu doar drochienii, ci întreaga țară, o catedrală unicală, atât prin exteriorul, cât și prin interiorul ei.
– Fraza de la urmă se referă la aspectul slav al exteriorului și la cel românesc pe interior?
– Asta este una din particularități. Altele ar fi maiestatea, grandoarea lăcașului, perimetrul căruia are sub mia de metri. Impunător este și spațiul ce îl ocupă atât altarul, cât și naosul.  Apoi fresca, care a fost executată pe o suprafață de peste 3 mii metri patrați. Deosebit este și iconostasul, mobilierul făcute la Mănăstirea Plumbuita din Bucureşti.
– Catedrala noastră are două niveluri. S-a dorit cumva îmbinarea ortodoxiei românești cu cea rusească?
– Ortodoxia este una singură, precum și creștinii, prin definiție, sunt la fel. Pur și simplu, la demisol se află „biserica de iarnă”, cum obișnuim să-i spunem, pictată în stil slavon. Lăcaşul de deasupra are o pictură bizantină, obișnuită pentru România. Însă această realitate nu are nici un dedesubt. Frumos și important este însăși lăcașul, armonia icoanelor realizate cu mult har de doi oameni supertalentați, tatăl și fiul, Petre și Ionuț Achițenie. Nu este loc pe perete unde să nu fie pictată o scenă biblică ori un sfănt… Catedrala noastră este o mare avere, o enormă valoare…
– Și peste o săptămână catedrala face două decenii de la  târnosire…
– Așa este. La 12 iulie 2018, în ziua când sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, la catedrală se va desfășura un frumos eveniment de o mare încărcătură creștină.
– Vă rog să detalizați.
– Așadar, la ora 8,45 îl vom întâmpina pe Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, care, susținut de preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei, și de un mare sobor de preoți, va oficia un serviciu divin chiar în incinta catedralei. Mai apoi va urma Drumul Crucii parcurs de la catedrală până la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Consiliului raional. În preajma bustului Marelui Voievod se va oficia un tedeum de sănătate și clerul prezent, împreună cu toată creștinătatea venită la eveniment vor interpreta „Când a fost să moară Ștefan”.
Folosesc acest prilej și invit toată populația la această mare sărbătoare, or, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din or. Drochia este creația tuturor locuitorilor raionului.
– Preacinstite părinte, Vă mulțumesc pentru bunăvoința de a oferi acest interviu.
– Doamne ajută!
A dialogat Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *