22 martie 2025- Zilei Mondiale a apei cu genericul „Conservarea ghețarilor”

0

Ziua Mondială a Apei, marcată pe 22 martie în fiecare an din 1993, este un eveniment al Organizației Națiunilor Unite care se concentrează pe importanța apei dulci și crește gradul de conștientizare a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă. Este vorba despre luarea de măsuri pentru a aborda criza globală a apei. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este de a sprijini realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6: apă și canalizare pentru toți până în 2030. În fiecare an, UN-Water – mecanismul de coordonare al ONU privind apă și canalizare – stabilește tema Zilei Mondiale a Apei. Ziua Mondială a Apei 2025 se concentrează pe conservarea ghețarilor, subliniind necesitatea unei acțiuni globale pentru gestionarea durabilă a apei de topire și reducerea emisiilor, asigurând resursele vitale de apă pentru viitor. În 2025, tema a Zilei Mondiale a Apei este „Conservarea ghețarilor” , o problemă vitală în contextul schimbărilor climatice. Ghețarii se topesc într-un ritm alarmant, afectând ciclul apei și expunând miliarde de oameni la riscuri precum: inundații, secete și creșterea nivelului mării. Mesaje cheie pentru Ziua Mondială a Apei 2025.
Ghețarii se topesc mai repede ca niciodată. Pe măsură ce planeta se încălzește din cauza schimbărilor climatice, lumea noastră înghețată se micșorează, făcând ciclul apei mai imprevizibil și extrem.
Retragerea glaciară amenință cu devastare. Pentru miliarde de oameni, fluxurile de apă de topire se schimbă, provocând inundații, secete, alunecări de teren și creșterea nivelului mării și daune ecosistemelor.
Conservarea ghețarilor este o strategie de supraviețuire. Trebuie să lucrăm împreună pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a gestiona apa de topire în mod mai durabil pentru oameni și planetă.
Această apă alimentează râuri și lacuri, susținând milioane de oameni, agricultura și ecosistemele naturale din întreaga lume. Pe termen lung, dispariția ghețarilor va reduce semnificativ disponibilitatea apei, afectând milioane de oameni și punând în pericol aprovizionarea cu apă dulce. În plus, topirea rapidă a ghețarilor poate elibera o cantitate mare de apă, provocând inundații catastrofale și alunecări de teren.
Ghețarii sunt mai mult decât niște minuni naturale, ei sunt cheia supraviețuirii noastre, iar fără o acțiune colectivă urgentă, viitorul ghețarilor și al planetei este în pericol !

 Mihail Bursacovschi , medic specialist în igienă la filiala Drochia a Centrului de Sănătate Publică Soroca.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *