3 decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi
De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi sunt promovate şi implementate programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.
Persoanele cu dizabilităţi sunt de două categorii: integrate în societate prin angajare într-un serviciu după puterile proprii sau cei care necesită o îngrijire suplimentară. Și nu neapărat în scaunul cu rotile. Aceștea sunt părinții, copiii, rudele noastre, dar și vecinii, cunoscuții, simplii trecători. Cum le putem face ziua aceasta mai specială? Simplu. Printr-o atitudine mai deosebită, o atenție sporită. O cutie de bomboane sau câteva fructe, o oră petrecută împreună cu ei, o floare și un zâmbet sau orice altceva, dar neapărat din suflet, din inimă, sincer la va face ziua mai frumoasă. Nu treceți indiferenți și nepăsători pe lângă aceste persoane, care au un destin mai individual, mai felurit, ei având și un suflet mai sensibil.
Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Această zi este și o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Numărul persoanelor care se confruntă cu dizabilităţi este în urcare din cauza creşterii afecţiunilor cronice de sănătate şi a îmbătrânirii populaţiei.
Persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6 la sută din populația cu reședință obișnuită a Republicii Moldova. Astfel, către 1 ianuarie 2023, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilități în Republica Moldova va constitui 162,3 mii de persoane, inclusiv 10,9 mii de copii cu vârsta de până la 17 ani.
Potrivit BNS, aproape fiecare a doua persoană cu dizabilitate s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate accentuată, majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități aveau vârsta de 30-45 ani, iar bărbații sunt predominanți, cu o pondere de 52,8 la sută.
Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este de trei ori mai mică comparativ cu cea a altor categorii. Circa jumătate dintre cei care au un loc de muncă, activează în sectorul servicii, urmat de sectoarele agricol, industrie și construcții.
Mărimea medie a pensiei de dizabilitate este mai mică decât mărimea medie a pensiei în general. Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2022, mărimea medie a pensiei de dizabilitate a constituit 1736 de lei comparativ cu mărimea medie a pensiei per total pensionari – 2578 de lei. În funcţie de gradul de dizabilitate, mărimea medie a pensiei s-a diferențiat, constituind 1281 de lei pentru persoanele cu dizabilitate medie, 1864 de lei pentru persoanele cu dizabilitate accentuată și 2125 de lei pentru cele cu dizabilitate severă.
PP „Glia Drochiană”