Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
73 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste – Glia Drochiană

73 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste

0

La 6 iulie, curent, în scuarul Gării Feroviare din orașul Drochia, locul, de unde acum, 73 de ani, mii de persoane au fost deportate în ținuturile îndepărtate ale Siberiei, a avut loc Mitingul-requiem de comemorare a victimelor celui de-al doilea val de deportări din 5-6 iulie 1949.

 

La eveniment au participat: conducerea raionului și orașului Drochia, funcționari ai Aparatului președintelui raionului și ai primăriei, specialiști ai serviciilor descentralizate şi desconcentrate, precum și cei, care au dorit să cinstească memoria drochienilor care au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși la un alt capăt de lume.
Manifestația a inclus ceremonia de comemorare, discursuri ale oficialilor, depunere de flori.
Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a victimelor deportărilor regimului comunist, a celor, care au suferit și au plecat pe veci în „Siberii de gheață”.
Dintre miile de persoane din raionul nostru, care au fost atinse de această dramă, a fost prezentă și Eudochia Vlasiuc, supraviețuitoarea deportărilor, care a găsit un dram de putere pentru a veni la Monumentul represaților să aprindă o lumânare pentru sufletele părinților și fraților rămași în țărână străină.
Amintim, că Ziua comemorării victimelor stalinismului, marcată pe 6 iulie, anual, a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului RM din 26 decembrie 1990, întru comemorarea victimelor regimului stalinist și păstrarea în conștiința publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, ce țin de represiunile și exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, precum și în scopul educării tinerei generații în spiritul libertății, democrației și al respectului pentru personalitatea umană.
Nelly CIOBANU

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *