„Femeia romă face paşi siguri în politică”
În cadrul alegerilor locale din 2015, cu suportul Programului „Femeile în politică”, susţinut de UN Women, pentru prima dată, în cursa electorală s-au înregistrat şapte femei de etnie romă. Două din ele, Laura Bosnea din or. Râşcani şi Varvara Duminică-Neniţă din s. Chetrosu, raionul Drochia, au reuşit să treacă pragul electoral, fiind astfel alese consiliere locale.
Împărtăşindu-şi opinia despre noua sa activitate, Varvara Duminică ne-a mărturisit:
— Nu ne este foarte uşor să ne exprimăm părerea în cadrul Consiliului local, pentru că suntem doar două femei între 13 bărbaţi-colegi de consiliu. Astfel, deseori ei încearcă să-şi impună deciziile, însă doar comunicând, aducând probe incontestabile şi prin insistenţă putem face schimbări, iar colegii-bărbaţi deja înţeleg asta.
După implicarea femeilor rome în politică şi viaţa comunităţii, Varvara Duminică îşi doreşte ca femeile rome să aibă parte de mai multe instruiri, de susţinere, iar următoarele alegeri, fie locale sau centrale, să aducă mai multe femei rome la nivel decizional.
— Avem femei cu studii, cu potenţial, cu abilităţi, dar şi cu dorinţă de a prospera, de a se încadra în activităţile politice. În plus, avem şi susţienrea bărbaţilor lideri romi, cum ar fi Artur Cerari, baronul din or. Soroca, Vasile Drangoi, preşedintele Coaliţiei „Vocea romilor”, – ne-a mai spus consiliera locală.
Varvara Duminică se bucură de respect atât din partea comunităţii de romi, cât şi din partea populaţiei majoritare a satului. De altfel, de rând cu activitatea de consilier local, ea activează şi în calitate de mediatoare comunitară, dedicându-se ani la rând în totalitate integrării romilor în societate.
Varvara Duminică este pedagog de profesie (a absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi) şi mereu i-au plăcut activităţile cu implicarea copiilor. Una dintre ele, care a impresionat-o atât prin activismul copiilor participanţi, cât şi prin impactul avut asupra comunităţii, a fost desfăşurată sub genericul „Acţionăm pentru că ne pasă”. A fost o acţiune ce a îndemnat adolescenţii de diferite etnii din comunitate să se mobilizeze pentru a face curăţenie în centrul satului.
— Era o frumuseţe să vezi cât de sincer comunică copiii între ei, cât de sârguincios muncesc şi cum se ajută reciproc, – ne-a comunicat cu profunde emoţii mediatoarea comunitară.
Totodată Varvara Duminică a stăruit să mai sublinieze:
— Susţineţi femeile în politică fiindcă noi suntem importante în luarea deciziilor. Noi, femeile, avem responsabilitate, dar şi verticalitate pentru aprobarea deciziilor ce vor îmbunătăţi calitatea vieţii. Iar promovarea drepturilor femeilor şi a copiilor noştri vine să fie un pas important spre democraţie. Sunt convinsă, dacă vom munci cot la cot, vom realiza foarte multe lucruri utile. Să nu aşteptăm pe un cineva care ar fi să ne rezolve problemele, dar să ne implică şi să acţionăm împreună”, – vine să îndemne consiliera Varvara Duminică.
Conform studiului cu privire la situaţia femeilor şi fetelor rome din Republica Moldova, realizat de UN Women în anul 2014, femeile rome rămân a fi mai vulnerabile la discriminare, excludere socială şi marginalizate. Accesul limitat al acestora la conducerea administraţiei publice şi lipsa oportunităţilor de participare le împiedică în continuare să-şi exprime preocupările şi să fie un motor de schimbare în viaţa lor.
Conform Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, participarea femeilor în politică reprezintă un pas important pentru asigurarea egalităţii de gen, indiferent de etnia acestora.
moldova.unwomen.org