A fi pedagog e lucru mare… Și responsabil
„Absolvenții facultăților de pedagogie vor primi o indemnizație unică în primii 5 ani de activitate didactică în mărime de 200 de mii de lei. De indemnizație unică de 160 de mii de lei, în aceleași condiții, vor beneficia și absolvenții programelor de studii profesional-tehnice. Acestea, dar și alte măsuri privind combaterea deficitului de cadre didactice și atragerea mai multor tineri în pedagogie, au fost aprobate recent de Guvernul RM.”
Cariera didactică a fost, este și permanent va fi una necesară societății. Persoanele care-și aleg profesia de pedagog, fac un lucru mare, or, cariera în pedagogie este o etapă importantă pentru societate. În deosebi acum, când numărul de cadre didactice este în declin. A fi pedagog e un lucru mare și de mare răspundere.
Doina Crivoi, învățământ primar, și Alexandrina Vizitiu, profesoară de limba engleză, suplinesc echipa de cadre didactice de la IP Gimnaziul „Viorel Cantemir” din satul Sofia.
Fetele, nu întâmplător au ales această instituție, faima ei este ajunsă departe de hotarele raionului.
– Când am fost pusă în fața momentului de a selecta școala unde aș dori să debutez, mult nu m-am gândit. Deși vin din Horodiște, Dondușeni, am vrut să debutez la Sofia, – ne-a mărturisit Doina Crivoi, care, recent, a încheiat cu succes al doilea an de ativitate pedagogică.
Zic „cu succes” și nu mă tem că voi da greș. Copiii și părinții s-au atașat de tânăra învățătoare într-atât, că nu-i permiteau nici o mică absență de la ore pe probleme de sănătate. Firavă și cu suflet de copil, dar impetuoasă și ageră, Doina a cucerit și a pus stăpânire pe sufletele micuților, care, ca și dânsa, au pășit pentru prima dată pragul școlii. La cei 19 ani arată și ea ca o elevă. Ce e drept, avea dubii cum va fi primită de primii ei discipoli, de părinți, deși a absolvit Colegiul Pedagogic din Soroca cu diplomă roșie. Adaptarea reciprocă s-a produs repede și neobservat. Acum copiii au încredere deplină în ea, ca într-o soră mai mare, se țin ciucură după Doina, care îi tratează cu zâmbet, voie bună, atașament și cu înțelegere. Peste doi ani, după prima promoție, planifică să-și continue studiile.
Alexandrina Vizitiu, ca obiect de predare și-a ales limba engleză, a finisat primul său an de studii. Este încântată de colectivul în care i-a zâmbit norocul să-și înceapă cariera de profesoară, colegii cu experiență au primit-o ca într-o familie și o susțin în toate începuturile. O ajută să-și consolideze abilitățile, cunoștințele și să acumuleze experiență, factori ce constituie dragostea față de profesia aleasă, șă-și cultive cu multă atenție harul de la Dumnezeu de a deveni un pedagog bun, cu suflet blând și generos, în care să încapă afecțiunea pentru copiii care asimilează cunoștințe cu ajutorul și prin intermediul profesorului.
Acești pedagogi tineri, care au ales sa fie alături de copiii din sat, s-au încadrat de minune în renumita familie de pedagogi sofieni. Fiind pregătite conform programelor moderne de studii, având alături mentori experimentați, Doina și Alexandrina vin să pregătească o nouă generație valoroasă de cetățeni.
Ambele fete energice, responsabile, cu un nivel avansat de cunostințe și cu dorință arzătoare de a activa în domeniu, iubesc copiii, îi inspiră, or, ele și-au ales profesia după cum le-a dictat inima și dorința, punând în capul mesei Vocația!
Ambele sunt încadrate în sistemul educațional fiind susținute de către Ministerul Educației, care motivează tinerii să aleagă o cariera didactică!
Valentina Cebotari