Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Academicianul Ion Tighineanu, sofian cu rădăcini temerare – Glia Drochiană

Academicianul Ion Tighineanu, sofian cu rădăcini temerare

0

De mai multe decenii satul Sofia este un furnizor stabil de candidaţi pentru instituţiile de învăţământ din ţară şi de peste hotare. Mai bine zis o forjerie de cadre în toate domeniile şi ramurile economiei naţionale.

Distribuie Știrea

Ion TIGHINEANU, profesor universitar

Ion TIGHINEANU, profesor universitar
Ion TIGHINEANU, profesor universitar

De mai multe decenii satul Sofia este un furnizor stabil de candidaţi pentru instituţiile de învăţământ din ţară şi de peste hotare. Mai bine zis o forjerie de cadre în toate domeniile şi ramurile economiei naţionale.

Unul din sofienii ce vin să multiplice rândurile personalităţilor cunoscute, renumite şi recunoscute este Ion Tighineanu, profesor universitar, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei (ASM) și fondator al școlii științifice în domeniul nanotehnologiilor nelitografice, care a publicat peste 600 de articole în reviste din țară și străinătate, 5 monografii editate în limba engleză, deține 52 de brevete de invenție, a prezentat peste 100 de referate la centre de cercetare și universități în SUA, Canada, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Spania, Japonia, Coreea etc. A fost distins cu „Ordinul de Onoare” de către președintele Republicii Moldova (2015), medalia de aur „Inventator Remarcabil” al Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală (2011), este Cavaler al Ordinului Regatului Belgiei „Merite de l’Invention”, a câștigat 17 medalii de aur și argint la expoziții internaționale de inventică. Împreună cu alți doi cercetători din Germania și Republica Moldova a reușit să revoluționeze lumea științei prin elaborarea unei nanotehnologii care ar putea deveni o armă în lupta cu celulele cancerigene.

Recent Ion Tighineanu a venit în ospeţie în satul său de baştină. Împreună cu primarul Veaceslav Magaleas, ei au fost în mai multe vizite prin satul de baştină. Savantul sofian s-a întâlnit cu elevii de la ambele gimnazii, cărora le-a vorbit despre elaborarea nanotuburilor din dioxid de titan şi a dispozitivelor ce au avut o rezonanţă internaţională, astfel trezind interesul şi curiozitatea elevilor. Drept răspuns la multiplele întrebări ale curioşilor, Ion Tighineanu le-a propus să facă o excursie la Academia de Ştiinţe a Moldovei, să le arate pe viu laboratorul de fizică, unde nasc astfel de idei şi invenţii. După sărbători vor fi selectaţi cei mai înaintaşi 20 de copii din clasele VII-IX, transportul va fi asigurat de primăria Sofia. Savantul a făcut şi donaţii de carte la ambele instituţii.

Ulterior oaspetele a vizitat muzeul istorico-etnografic din localitate, unde a apreciat truda angajaţilor de a asigura continuitate ideilor fondatorului Iacob Babira, dar şi menţinerea instituţiei înt-o ordine bună, completând muzeul cu exponate noi. Aici Ion Tighineanu a venit cu o idée frumoasă de a rezerva un spaţiu pentru „Camera ştiinţei”, unde să fie expuse date şi realizări ale personalităţilor sofiene în diverse domenii ale ştiinţei, ca să cunoască lumea aportul cadrelor provenite din satul Sofia la dezvoltarea ştiinţei naţionale. Pentru o eficienţă mai mare dânsul a propus ca materialele să fie expuse atât pe suport de hârtie, cât şi prin tehnologii moderne, în baza unui calculator.

Au urmat şi alte idei şi propuneri benefice, de exemplu, să se facă o evaluare a agenţilor economici şi a oamenilor de afaceri sofieni pentru a contribui material la promovarea şi realizarea ideilor de dezvoltare a satului de baştină.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *