Iurie Melinte, preşedinte, Asociaţia Obştească „CRED”, împreună cu formatoarea Cristina Ţurcanu, au făcut o vizită de lucru la Sofia, unde s-a desfăşurat o şedinţă cu participarea celor mai activi şi mai puţin indiferenţi cetăţeni.
Genericul mesei rotunde a fost „Activismul civic în soluţionarea problemelor comunităţii”, parte a proiectului „Comunităţi ce învaţă — atenuarea conflictelor din Ucraina şi RM prin participarea activă a comunităţilor”, finanţat de către AO „DVV Internaţional Moldova”, reprezentanţa în Republica Moldova a Institutului pentru cooperare Internaţională a Asociaţiei Germane pentru educaţia adulţilor în parteneriat cu AO „Moştenitorii” din Bălţi şi cu sprijinul Ministerului de Externe al Germaniei.
În cadrul discuţiilor, declanşate de reprezentanţii instituţiilor de învăţământ şi preşcolar, a bibliotecii şi Casei de cultură etc. cu prezenţa nemijlocită a primarului Veaceslav Magaleas au fost identificate problemele prioritare cu care se confruntă localitatea: implicarea insuficientă a membrilor societăţii, oameni nemotivaţi, drumuri deteriorate, apeduct nefinisat, imobil deteriorat în instituţiile publice, spaţiu insuficient în grădiniţa de copii, lipsa mobilierului, inexistenţa transportului public, copii neocupaţi în timpul liber, necesitatea însuşirii “meseriilor buneilor”, cum ar fi tâmplăria şi altele. Primarul a menţionat, că o bună parte din problemele menţionate au fost stipulate şi în „Programul de dezvoltare strategică a localităţii”.
Atât Iurie Melinte, cât şi Cristina Ţurcanu s-au referit la căile şi posibilităţile de soluţionare, că „ori de câte ori nu le-am identifica, singure de la sine ele nu se vor soluţiona”, au menţionat dânşii. În acest context este nevoie de implicarea activă a doritorilor de a schimba ceva în societate, în localitatea unde locuiesc şi muncesc ei cu familiile lor.
Altfel spus, locuitorii satului nu-şi prea dau ghes la uşile căminului cultural sau la bibliotecă fiindcă nu sunt motivaţi, a mai menţionat Cristina Ţurcanu, aducând în calitate de exemplu organizarea multilaterală a unui spectru de activităţi la Casa de cultură din Ţarigrad cu implicarea voluntarilor şi persoanelor responsabile, unde directoare şi generatoare de idei este Cristina Jitaru. Evident că se conturează necesitatea creării unei asociaţii ce ar unifica doleanţele şi interesele, dar, concomitent, ar mobiliza oamenii la realizarea şi implementarea ideilor. Aşa s-a conturat necesitatea reală de a fonda o asociaţie obştească — AO „Pro Sofia”. Din rândul candidaturilor înaintate Aliona Mutruc, directoarea Casei de cultură, a fost aleasă preşedinta asociaţiei. Scopul principal al asociaţiei nou formate este de a atrage investiţii pentru a materializa cele mai interesante idei, de a implica cât mai multă lume în organizarea măsurilor culturale la care să vină cu drag oamenii din sat, de a deveni mâna dreaptă a Consiliului local în realizarea planurilor de dezvoltare a satului Sofia. Însă cel mai important este de a-i face pe consăteni să accepte să-şi schimbe modul de viaţă în unul mai bogat spiritual, mai frumos şi mai plin de sens, acest lucru devenind o mare valoare şi constitund o bogată moştenire pentru generaţiile următoare.
Valentina CEBOTARI