Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Agricultura devine mai competitivă cu sisteme de irigare moderne – Glia Drochiană

Agricultura devine mai competitivă cu sisteme de irigare moderne

0

Munca bună nu doar roade adună, ci și diplome, semn al recunoștinței și aprecierii

Astăzi, în Republica Moldova sunt irigate doar puțin peste 4349 ha de terenuri agricole…  Pentru o țară agrară acest indice, practic, este egal cu „zero”! În raionul Drochia exploatează sisteme de irigație doar Mihail MAZURCHEVICI, director, SRL „Dimazcom Nord”, satul Hăsnășenii Mari.

Munca bună nu doar roade adună, ci și diplome, semn al recunoștinței și aprecierii
Munca bună nu doar roade adună, ci și diplome, semn al recunoștinței și aprecierii

Domnule director, ce suprafață de terenuri agricole din gospodăria DVS sunt irigate?
– Anul acesta, din cauza secetei, doar 250 de hectare.
– Dar în alți ani?
– Dacă avem noroc și de ploi la timp, atunci ne putem extinde până la 350 de hectare.
– Vă aflați în dependen-ță directă de cantitatea de apă necesară și cea existentă la momentul oportun?
– Nu doar, sunt mai mulți factori ce contribuie la extinderea suprafețelor supuse irigării.
– Anul acesta avem o secetă nemaipomenită, atestată la toate nivelurile. Cum se dezvoltă culturile agricole la DVS, în SRL „Dimazcom Nord”?
– Nu ne plângem, cu mici excepții, desigur. Culturile din prima grupă, recoltarea cărora am încheiat-o cu succes, ne-a dat câte 3,3 tone de boabe la fiecare hectar.
– După care, tradițional, ați demarat pregătirea solului pentru viitoarea roadă.
– Așa este. O suprafață de 340 de hectare le-am discuit, dezmiriștindu-le. Consecutiv arăm, dar cu ritmuri mai moderate, că se rup plugurile din cauza solului suprauscat. Avem deja arate peste 120 de hectare, dar lucrările continuă, numai pentru grâul de toamnă avem nevoie de 340 hectare.
– Aveți lucrători, care merg în avangardă?
– Ne bazăm în temei pe mecanizatori, ei sunt de la primele și până la ultimile lucrări, adică de la recoltare, la pregătirea solului, la arat, semănat etc. Printre cei mai stăruitori sunt Vitalie Gherjeu, Vitalie Ciobanu, Veaceslav Ciobanu. La transportarea grânelor s-a evidențiat șoferul Victor Dârloi.
– Cum arată culturile de toamnă, situația trebuie să fie clară deja?
– Arată frumos și sănătoase, deși nu toate – 70 de hectare de porumb le-am „pierdut” în sensul direct al cuvântului, cultura este compromisă totalmente. Cealaltă suprafață de peste 100 de ha, irigată desigur, ne promite câte 6 tone la hectar sau peste 600 de tone roadă totală. Și sfecla de zahăr de pe 90 de hectare se arată frumoasă, sperăm să recoltăm câte 70 de tone de rădăcini de pe fiecare hectar. Cu soia am însămânțat doar 30 de hectare, dar nu am reușit să irigăm toată suprafața și mai bine de jumătate o pierdem.
– După câte cunoaștem, sistemul de irigare este unul binevenit pentru ramura legumiculturii și apreciat pentru grădina, în care se cultivă legumele tradiționale. La Hăsnășenii Mari care este situația?
– Una bună, avem cu ce ne mândri. Toate legumele de pe cele 14 hectare sunt sănătoase, se dezvoltă bine, arată frumos și promit o roadă bogată, întreaga suprafață este irigată și îngrijită cu mult suflet de legumicultori harnici și devotați ca Eugenia Știrbu, Varvara Burduh și alții.
– Adică, în acest an, afectat de secetă profundă, DVS prognozați o roadă bună?
– Sunt calcule diferite, unele câmpuri, nefiind irigate, suferă.
– Adică în realizarea planurilor ați mizat pe sistemul de irigare?
– Întocmai. Dezvoltarea plantelor și obținerea unor recolte așteptate se datorește irigării. Rețelele de irigare ne salvează munca și roada, insuflă optimism și încredere că nu muncim în zadar. Și aici vreau să menționez echipa ce trudește în acest domeniu, dar să evidențiez operatorul Serghei Cibotaru și motoristul Nicolae Gheorghelaș, în mâinile lor se află reușita, rezultatul muncii întregului colectiv de agricultori din SRL „Dimazcom Nord”. Ne mândrim cu oameni harnici.

A dialogat
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *