Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Agricultura nu trebuie să fie în derivă. Acest domeniu are nevoie de o stabilitate permanentă și continuă” – Glia Drochiană

„Agricultura nu trebuie să fie în derivă. Acest domeniu are nevoie de o stabilitate permanentă și continuă”

0

Valerian GHERMAN, șef-adjunct, Direcția Agricultură și Relații Funciare, Consiliul raional DrochiaValerian GHERMAN, șef-adjunct, Direcția Agricultură și Relații Funciare, Consiliul raional Drochia

Astăzi, când acest număr de ziar deja a ajuns la cititori, agricultorii raionului Drochia s-au întrunit la principala ședință a anului, organizată, ca de obicei, de specialiștii Direcției Agricultură și Relații Funciare în comun cu Consiliul raional Drochia.
Acest interviu l-am realizat miercuri, tocmai în toiul pregătirilor de importantul eveniment al plugarilor drochieni.

Valerian GHERMAN, șef-adjunct, Direcția Agricultură și Relații Funciare, Consiliul raional DrochiaValerian GHERMAN, șef-adjunct, Direcția Agricultură și Relații Funciare, Consiliul raional Drochia
Valerian GHERMAN, șef-adjunct, Direcția Agricultură și Relații Funciare, Consiliul raional DrochiaValerian GHERMAN, șef-adjunct, Direcția Agricultură și Relații Funciare, Consiliul raional Drochia

— Domnule Gherman, cum se va desfășura ședința de totalizare a anului agricol 2019?
— Ca de obicei. Va fi una festivă. Vor fi menționați cei mai buni agricultori, vor fi enunțate cele mai mari rezultate, vom evidenția tinerii care au pășit „cu dreptul” în domeniu, vom aduce mulțumiri și recunoștință oamenilor datorită cărora țara se face cu pâine și cu alte produse agricole. Va fi frumos și interesant, sper. Și relaxant.
— Reieșind din considerentul, că deja aveți la mână întreaga gamă de „venit și cheltuieli”, Vă propun să deschidem un pic mai devreme „cortina” festivului eveniment și să creionăm „chipul” anului agricol 2019.
— De acord, doar că nu am să intru în detalii, pentru a nu știrbi din efectul emoțional al sărbătorii.
— Așadar, luat la general, cum a fost anul agricol 2019?
— Și acest an agricol a fost precum anteriorii câțiva, normal, relativ bun, chiar dacă plugarii au avut a se confrunta cu unele probleme gen meteorologic.
— Ce presupuneți prin calificativul „relativ bun”?
— Odată ce raionul Drochia a recoltat per ansamblu circa 80 mii tone de grâu, 6600 tone orz de toamnă, 1400 tone orz de primăvară, 2500 tone de rapiță, 2800 tone de mazăre, 37 mii tone de floarea soarelui, peste 121 mii tone sfeclă de zahăr, 50 mii tone grăunțe de porumb, parcă am putea să-l mâhnim pe Dumnezeu? Desigur, indicatorii diferă de la o gospodărie agricolă la alta. Asupra obținerii lor au influiențat mai mulți factori, între care, nu cei din urmă sunt, atitudinea față de procesele tehnologice și utilizarea tehnicii performante.
— Ce se planifică pentru anul 2020? Va fi și ceva deosebit?
— Planurile rămân să fie, poate cu mici devieri, aceleași. Pentru că agricultura nu trebuie să fie în derivă, adică nu trebuie să se îndepărteze de la drumul său obișnuit, nu trebuie să iasă din albia sa. Acest domeniu are nevoie de o stabilitate permanentă și continuă. Or, nu există nimic mai temeinic decât țarina și frații ei, plugarii. Așa că suprafața terenurilor agricole rămâne aceeași. În temei, neschimbate vor fi și ariile însemânțate cu culturile noastre testate de ani. Din cele comunicate de directorii întreprinderilor agricole, la fel urmează a se proceda și cu sfecla de zahăr.
— Adică?
— În ultimii ani conducătorii gospodăriilor agricole de comun cu administrația „Sudzucker”, simplu spus, fabrica de zahăr Drochia, au optat pentru un numitor comun: fabrica arendează contra cost per hectar o anumită suprafață de teren, unde își cultivă sfeclă de zahăr. Mai departe este treaba administrațiilor SRL de unde și cu cât să facă rost de zahărul eliberat cotașilor săi.
— Asta înseamnă că neînțelegerile dintre întreprinderea prelucrătoare de materie primă și cultivatorii de sfeclă au luat sfârșit?
— Așa se arată. Dacă altfel nu a fost posibil…
— Nu mi-ați spus nimic despre încercările agricultorilor noștri de a crește producție ecologică…
— Am lăsat chestiunea la desert. De fapt, cultivarea produselor agricole ecologice este încă „mic copil” în raionul Drochia. Mai insistent se ocupă de acest domeniu Mihai Bostan, directorul SRL „Agro-Elit” din satul Fântânița. Dânsul are deja și rezultate pozitive la acest capitol, exprimate prin calitate și, respectiv, preț bun la vânzare. Încercări mai modeste sunt la Miciurin și Sofia. Dar, deoarece acesta urmează să fie viitorul unei agroculturi profitabile, mă gândesc, că experiența dată va fi preluată mai activ de gospodăriile agricole atât din Drochia, cât și din întreaga republică.
— Inițial m-ați prevenit, că, pentru a nu știrbi din efectul emoțional al sărbătorii, nu veți intra în alte detalii, ceea ce înseamnă, cred, nume de premianți, titluri, diplome…
— Exact. Să lăsăm loc și pentru surprize.
— Bine, oricum revenim cu aceste informații în numărul următor al ziarului. Vă mulțumesc pentru dialog.
— Plăcerea a fost și de partea mea.

A intervievat
Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *