În luarea sa de cuvânt, Ion Nicora, şeful Direcţiei Agricultură şi Relaţii Funciare, a CR Drochia, a stăruit să enunţe succesiv şi respectuos despre activitatea întreprinderilor agricole amplasate în raion.
– Fiecare din cei 7100 agenţi economici, cu diferite forme de organizare, existenţi în raionul nostru, – a stipulat şeful de la agricultură, – s-a străduit să-şi onoreze obligaţiunile în pofida anului deosebit de secetos şi, de aici, anevoios. Principalul constă în faptul, că şi anul curent ţara s-a făcut cu pâine proprie.
Acest gând a fost confirmat şi de Petru Avasiloaie, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova. Felicitând prezenţa, iar prin intermediul lor, şi întreaga cohortă de agricultori din raion, dânsul a menţionat faptul, că republica este asigurată şi pentru anul acesta cu grâu alimentar, produs ce constituie pâinea noastră cea de toate zilele.
Cu un discurs scurt, dar foarte emotiv, s-a prezentat în faţa colegilor, Vasile Grădinaru, preşedintele rai-onului şi agricultor cu har dumnezeiesc.
– Munca plugarilor, a ţăranilor niciodată nu a fost simplă şi nici uşoară, – a constatat dumnealui. – Dacă există o fidelitate adevărată, sinceră şi profundă, apoi ea este cea dintre agricultor şi ţarină. Multe trebuie să înfrunte ţăranul până vede ajustat încă un an agricol, ceea ce înseamnă semănat, îngrijit, recoltat. Plugarul este omul care mereu lucrează în spaţiu deschis: în bătaia soarelui, în jeliştea vântului, sub ploaie şi prin ceaţă. Dar tot el, agricultorul, este primul care gustă din emoţia primei încolţiri a plantelor, se bucură de rodul neprihănit al câmpurilor, îngenunchează cu pioşenie în faţa depozitelor doldora de grâne. Tocmai de aceea, atitudinea faţă de această categorie de truditori trebuie să fie revăzută. Pentru că oamenii acestui domeniu trebuie trataţi nu doar cu stima şi respectul de la sfârşit de an agricol, dar cu o atenţie permanentă şi un ajutor susţinut pe întreg parcursul activităţii lor necondiţionate, – a conchis Vasile Grădinaru.
În continuare au fost anunţate rezultatele înregistrate de agricultorii raionului în cadrul acestui an. Premiile băneşti şi diplo-mele de merit, împreună cu câte un frumos colac, au fpst înmânate, în dependenţă de succesele obţinute, liderilor de întreprinderi, care, precum e şi firesc, au stat la cârma unităţilor economice.
De fapt, totalizarea activităţii desfăşurate în anul curent în domeniul respectiv nu s-a referit doar la recoltarea şi realizarea producţiei agricole. Bilanţuri au fost două separate: rezultatele înregistrate la recoltarea culturilor din primul şi al doilea grup.
De altfel, tot la acest eveniment au fost enunţate totalurile concursului raional „Cea mai verde, mai salubră şi amenajată localitate a raionului Drochia în anul 2015”. Drept consecinţă, au fost menţionate primăriile şi primarii satelor şi comunelor care s-au evidenţiat prin succese deosebite.
În dependenţă de suprafaţă şi numărul de populaţie primăriile au fost repartizate în trei grupuri. Primele trei locuri (I grup) au revenit, respectiv, satelor Ţarigrad, Sofia, Şuri. În grupul doi locurile premiante au revenit, în descreştere, localităţilor Mândâc, Drochia şi Ochiul Alb. În grupul trei locurile 1, 2 şi 3 au fost ocupate, respectiv, de satele Fântâniţa, Petreni şi Pervomaiscoe. Cu gratitudine şi recunoştinţă primarilor le-au fost înmânate diplome şi premii băneşti.
Liuba BULGARU