Ajutăm medicii prin #StămAcasă
În regim non/stop activează angajații Substației Asistență Medicală Urgentă, zilnic salvând sute de vieți. Uneori până la epuizare, dar mereu la datorie. Elena MORARU a relatat despre fricile care le au medicii în fața epidemiei, de insistența oamenilor în timpul apelurilor telefonice, dar și de pregătirea sistemului medical.
— Dna Elena, oamenii își fac griji, dacă medicii din Drochia dispun de echipamentele speciale atunci, când interacționează cu un pacient suspect de Coronavirus?
— Totul este sub control, noi suntem dotați cu costumație specială, combinizoane, ochelari, mănuși, măști și, bineînțeles, dezinfectante. Dar, acest echipament este utilizat doar atunci când intrăm în contact cu un pacient suspect de coronavirus.
— Aveți multe apeluri din partea cetățenilor?
— Se simte că lumea este speriată, uneori suntem sunați la ora 04:00 dimineața pentru a fi întrebați dacă presupunerile lor coincid cu ale medicilor, iar simptomele ce le au prezintă o dovadă, că sunt bolnavi de Covid-19. Am mai avut apeluri cu solicitări la miezul nopții de a da analiza la hemoglobina copiilor pentru a cunoaste starea de imunitate. Sunt solicitări diverse, dar ar fi bine să sune la 112 doar atunci când într-adevăr este o urgență. Credeți-mă, sunt cazuri mult mai serioase și mai primordiale. Din cauza unor apeluri neînsemnate, unii pacienți în stare mult mai gravă decât altcineva care deja a chemat ambulanța, trebuie să aștepte cu sufletul la gură pentru a i se salva viața. Pe această cale chiar aș vreau să rog cetățenii să sune la 112 doar atunci, când au nevoie strigentă de ajutor, nu la fiecare fleac.
— Copiii în această perioadă se îmbolnăvesc rapid de viroze și manifestă febră sau anghină, ceea ce ar putea duce în eroare părinții crezând că, ar putea fi infectați de epidemie. Apelând la 112, ce măsuri se întreprind, copiii sunt luați la spital pentru a fi testați sau există altă modalitate?
— Nu, categoric nu. E imposibil să testăm pe fiecare. Copiii care au febră au medic de familie și, în general, chiar și adulții care manifestă simptome de febră, dar nu au fost în contact cu alte persoane, au alt tratament și alte analize, la fel cum era și în trecut. Se menține legătura permanentă cu medicul de familie și se relatează simptomele cât și starea pacientului.
— Sunteți în prima linie, față în față cu epidemia, nu vă este frică mai ales acum când acordați ajutor pacienților din Soroca?
— Cu siguranță, ne este frică, avem și noi acasă familie care ne așteaptă și tot își fac griji pentru noi. În țară e situație excepțională și nu avem încotro, așa cum polițiștii sunt la datorie și sunt mereu cu forțe noi așa ne străduim și noi să fim.
— Dvs zilnic interacționați cu sute de pacienți și vedeți cum se manifestă epidemia. Spune-ți-ne, vă rog, câteva sfaturi pentru a nu ne îmbolnăvi?
— Cel mai important este să evitați aglomerațiile și să vă dezinfectați, spălați-vă des pe mâini cu săpun antibacterian. Păstrați distanța, minim 1 m și nu intrați în contact cu alte persoane. Stați acasă și nu vă supuneți riscului. Boala aceasta nu are preferințe la vârste sau categorie socială. Aveți grijă de voi, fiți eroi stând acasă.
Cristina JITARU