„Alege viața! Spune NU fumatului”
Fumatul este o boală a copiilor, 89% din oamenii care încearcă prima dată o ţigară, continuă să „o încerce” până la vârsta de 18 ani, 90% dintre noii fumători sunt copii şi adolescenţi.
Aceasta a fost motivaţia echipei noastre de lucru din IP Liceul Teoretic Pelinia, care a creat și a desfășurat proiectul „Alege viaţa! Spune Nu fumatului!” în perioada 15 decembrie-30 aprilie 2022. Proiectul a făcut parte din cadrul Programului de Granturi Mici „Școala, Poliția și Comunitatea” desfășurat de PH Internațional cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și Aplicării Legii.
Principala motivație a implementării acestui proiect a fost depistarea unui număr mare de fumători printre elevii cu vârstele cuprinse între 11 și 18 ani. Acești elevi au considerat, că este „la modă” să fumezi, ei simțindu-se mai siguri și mai încrezuți în sine. În urma unui sondaj efectuat s-a constatat, că în Liceul Teoretic Pelinia 107 elevi nu au fumat niciodată, 14 elevi sunt fumători activi, dar mai există încă 25 de elevi care au recunoscut, specificând în sondaj, că nu fumează, dar au încercat. Datorită acestui chestionar am identificat care a fost impactul fumatului asupra elevilor din instituție și cauzele ce i-au îndemnat la practicarea acestui obicei nociv.
Scopul primordial al proiectului a fost cel de a crea un mediu de siguranță prin diminuarea numărului de fumători activi și pasivi din IP Liceul Teoretic Pelinia. În cadrul primului obiectiv, unde era menționată ideea de informare a 248 de elevi din clasele VI-a – XII-a despre dauna fumatului, au fost efectuate mai multe activități: repartizarea pliantelor în instituție despre consecințele negative ale fumului de țigară, flashmobul „Schimbă țigara pe un măr”, Masa rotundă „Spune NU! fumatului”.
Cel de-al doilea obiectiv a fost informarea tinerilor despre bolile provocate de fumul de țigară. Aici, de asemenea, am organizat numeroase activități: Masă rotundă „Spune DA! pentru sănătatea TA”, în cadrul căreia au participat medicul, polițistul, psihologul și preotul; Teatrul social „Viața ta contează”.
Obiectivul 3 a avut ideea de consolidare a parteneriatului dintre școală, poliție, APL, ONG, Comitetul părinților și Comitetul elevilor. Prima activitate din cadrul acestui obiectiv a fost ședința comună a membrilor comunității „Aleg să fiu sănătos”, în parteneriat cu ONG-ul „Băștinașii din Pelinia” din localitate. O altă activitate a fost campania de sensibilizare a comunității prin repartizarea fluturașilor „Fără tutun pentru o viață mai lungă și mai frumoasă”. 39 de elevi din clasele VI-a – XII-a, dintre care 9 fete și 30 de băieți, au fost beneficiarii direcți ai acestui proiect, iar 70 de părinți, 10 diriginți, administrația instituției, poliția, 421 elevi din clasele I-a – XII-a au devenit beneficiari indirecți.
Poliţistii IP Drochia Adriana Chilaru, specialistă criminalistă a serviciului criminalist, agent superior, şi Igor Rusu, ofiţer superior, au fost parteneri implicați nemijlocit în realizarea activităților, având rolul de mesager deosebit în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor legislative și/sau de altă natură pentru a încuraja tinerii să renunțe la fumat.
Medicul invitat de la Centrul de sănătate din Pelinia a adus mesaje elevilor despre necesitatea menţinerii stării de sănătate personală, dar şi a celor din jur.
Psihologul școlar Zinaida Mihai, împreună cu Adrian Ciobanu, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae”, în cadrul activității „Cafeneaua sănătății”, au reușit să convingă elevii, că există întotdeauna ceva mai important decât deprinderea de a fuma. Secretul este să fie identificate alternative și strategii de depășire a adicțiilor. Capacitatea de a găsi aceste alternative întodeauna ține de resursele interioare ale fiecărei persoane. Cu cât resursele interioare sunt mai stabile, cu atât mai ușor este să faci față viciilor și situațiilor provocatoare.
Administrația instituției s-a implicat activ în organizarea și desfășurarea activităților, asigurând spațiul necesar desfășurării ședințelor, a avut grijă ca elevii să frecventeze şedinţele de instruire, asigurând eficiența acestora.
În urma evaluării proiectului elevii au menționat, că le-au plăcut foarte mult activitățile desfășurate, au învățat multe lucruri noi, au dobândit abilități de comunicare și lucru în echipă, au conștientizat cât de mult contează a asculta și părerea altora referitor la menținerea unui mod de viață sănătos.
În concluzie putem afirma, că obiectivele proiectului au fost atinse, sperăm mult, ca elevii fumători să țină cont de recomandările propuse la ședințele de instruire și să găsească puteri și argumente pentru sine ca să se dezică de acest viciu.
Aducem mulțumiri echipei de lucru, îndeosebi, elevilor voluntari ai claselor a XI-a, pentru participare activă în cadrul proiectului, cu atât mai mult, că acești elevi sunt participanți ai cercului STEM&Criminalistică, care, deasemenea, au ca oră opțională „Educație pentru socializare juridică, în cadrul Programului de Socializare Juridică în Școlile din Moldova” a PH Internaţional Moldova.
Responsabile de proiect:
Ina PRIPA, profesoară de Biologie și STEM&Criminalistică, grad didactic unu;
Ana RUSU, profesoară
de Engleză și Educație pentru socializare juridică,
grad didactic doi.
Parteneri: