Alexandru Leahu, profesor la 23 de ani

0

Alexandru Leahu este un tânăr de 23 de ani, care deja al doilea an, inspiră zeci de elevi prin formule algebrice. Este profesor de matematică la L.T. „B.P.-Hasdeu” din Drochia.

Distribuie Știrea
alexandru-leahu-profesor-de-matematica-l-t-b-p-hasdeu-din-drochia
alexandru-leahu-profesor-de-matematica-l-t-b-p-hasdeu-din-drochia
Alexandru LEAHU, profesor de matematică, L.T. „B.P.-Hasdeu” din Drochia

Alexandru Leahu este un tânăr de 23 de ani, care deja al doilea an, inspiră zeci de elevi prin formule algebrice. Este profesor de matematică la L.T. „B.P.-Hasdeu” din Drochia. Acum, de Ziua Națională a Tineretului, sărbătorită în a II-a duminică a lui noiembrie, venim cu o schiță despre un tânăr specialist, care și-a găsit vocația în pedagogie.

După absolvirea facultăţii primii paşi în profesie i-a făcut în gimnaziul din satul natal Dominteni. Acum, al doilea an, este membru al familiei de profesori de la L.T. „B.P.-Hasdeu”.

Când intri în clasă este greu să înţelegi cine este profesorul și cine sunt elevii. Şi aceasta doar la recreaţie, în afara programului, când între ei se declanşează discuţii aprinse, de la egal la egal. Pe când la ore Alexandru devine foarte exigent, demonstrează cunoştinţe profunde în domeniu, parcuge toţi paşii necesari de predare a lecţiei pentru ca elevii lui să înţeleagă şi să asimileze materialul.

Aliona Ungureanu, vice-directoarea instituţiei, ne-a bucurat cu o părere frumoasă despre acest tânăr profesor, care „a venit în pedagogie din îndemnul sufletului şi îşi face meseria din plăcere. Avându-l drept exemplu pe Ion Caba, un profesor de matematică excepţional, iar Alexandru a absolvit instituţia noastră, dânsul nici nu poate activa altfel. Are obiective clare, bazate de evaluarea competenţelor elevilor, este exigent în procesul de desfăşurare a orelor.”

Alexandrul Leahu îşi cunoaşte bine disciplina, dar mai beneficiază şi de un cabinet de matematică foarte bine dotat, cu tablă interactivă, cu lăptop, proiector, că ar fi un păcat să nu utilizeze tehnologiile moderne în predarea obiectului. Cu atât mai mult că a doua specialitate a lui este informatica.

Vârsta lui tânără îl apropie de cea a elevilor, comunicarea le-o face mai lejeră. Dar şi activităţile de extracurs au demonstrat, că discipolii îl agrează, îl acceptă, apreciază valoarea profesorului, care face tot posibilul să împartă cu ei cunoştinţele acumulate.

Ne mai bucură un fapt, — continuă Aliona Ungureanu, — că deşi disciplina o cunoaşte bine şi mai face şi masteratul, Alexandru nu se sfiieşte să „împrumute” cunoştinţe pedagogice din experienţa colegilor mai cu stagiu. Mai mult, îşi spune deschis părerea vis-a-vis de obiectivele puse în discuţie. Este onest şi receptiv. Și foarte pozitiv. Cu alte cuvinte, dânsul este o speranţă frumoasă a instituţiei noastre, a pedagogiei drochiene”.

De obicei, tinerii nu se prea avântă să se facă profesori, cu atât mai mult de matematică. Dar Alexandru Leahu este îndrăgostit de ceea ce face, deşi continuă încă să se mai adapteze la specialitate. Este un suflu proaspăt, vrea şi poate să descopere necunoscutul, să implementeze metode noi, moderne.

Examenele la bacalaureat în 2016 au demonstrat cunoştinţe bune la matematică — 89 la sută din elevii noştri l-au susţinut, — mai continuă vice-directoarea. — Matematicianul începător Alexandru Leahu şi-a pus un obiectiv clar pentru 2017: absolvenţii clasei a XII real, unde citeşte matematica Alexandru, să susţină absolut toţi examenul la matematică, adică să „crească” succesele. Tânărul pedagog o are ca mentor pe Valentina Concescu, profesor de matematică şi informatică de o valoare aparte. Adică are de la cine lua exemple bune”.

Administraţia instituţiei se află încă la etapa de observare a nevoilor de formare a tânărului specialist. Când a devenit profesor, Alexandru și-a dat seama că a învăța pe cineva nu înseamnă doar să cunoști mai multe, ci să poți să trezești interes față de această materie. Și face acest lucru la fiecare oră de clasă.

Pauzele în liceu sunt speciale. Este momentul cel mai oportun să se ducă la o ceașcă de ceai împreună cu elevii săi. Anume recreația este timpul cel mai potrivit pentru a asculta destăinuirile elevilor și a veni cu un sfat bun.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *