Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Aliona EȘANU: – Glia Drochiană

„Sunt deschisă pentru orice inițiativă bună
întru dezvoltarea localității noastre”

Satul Chetrosu este un sat mare, cu oameni harnici și cu tradiții frumoase. Cu Aliona EȘANU, primara localității și interlocutoarea noastră, am discutat despre principalele realizări obținute în cei trei ani de mandat, dar și despre planurile administrației locale pentru viitor.

– Doamnă primară, ce înseamnă pentru Dumneavoastră funcția de primar?
– Este dificil să fii femeie primară, dar și frumos. Această funcție cere multă implicare, capacități, abilități de conducere, cunoștințe, răbdare. Dar, împreună ce activiștii și consilierii, avem posibilitatea, în limita competențelor, să soluționăm problemele oamenilor din comunitate, cea mai mare avere a unei localități. Motto-ul de care mă ghidez în activitate este: „Schimbarea nu va veni dacă așteptăm o altă persoană sau un alt timp, noi suntem schimbarea pe care o căutăm”.
– Sunteți la primul mandat, cum Vă simțiți în „haina” de primară?
– Iubesc ceea ce fac, îmi place să lucrez cu oamenii, îmi asum obligațiunile și sarcinile pe deplin, sunt responsabilă de toate aspectele vieții din localitatea pe care o administrez. Mă strădui să fiu aproape de oameni, să identificăm problemele și împreună să găsim soluții. Consider, că primarul este cel care trebuie să gasească modalități de îmbunătățire, modernizare și dezvoltare a localității. Sunt conștientă și recunoscătoare pentru încrederea pe care mi-au acordat-o cetățenii satului Chetrosu și am datoria de a-i răsplăti cu încredere și fapte concrete.
– Ce scopuri aveți în calitate de aleasă locală?
– În calitate de aleasă locală îmi propun să dezvolt localitatea, să implementez mai multe proiecte și să atrag investiții. Îmi doresc să reușim să motivăm tinerii să devină antreprenori și să putem creea noi locuri de muncă. Visez ca satul să fie amenajat, să aibă un aspect frumos, să ne mândrim că trăim aici, să avem servicii de calitate, zone de odihnă, să determinăm tinerii sa-și găsească rostul aici, la Chetrosu, și, împreună, să reușim să creștem o generație tânără puternică și un sat înfloritor.
– Până acum aveți reușite, Vă puteți mândri cu realizări?
– Pe parcursul mandatului meu, împreună cu aparatul primăriei, cu consilierii locali, am muncit mult, evident, avem și reușite. Printre cele mai plăcute rezultate se numără renovarea celor două grădinițe de copii din localitate. Acest lucru a devenit posibil datorită proiectului de susținere din partea Guvernului României. Este vorba de 550000 lei într-un caz și de 150000 lei – în al doilea caz. Două proiecte au fost implementate în colaborare cu GAL „Calea Dropiei”: crearea cinematografului în aer liber și amenajarea Popasului turistic.
O altă inițiativă care a devenit deja realitate vizează iluminarea stradală, proiect finanțat din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în 2021, în sumă totală de 225.152,78 lei. La moment suntem la etapa de semnare a actelor și contractului de finanțare în cadrul Programului de Dezvoltare Locală „Satul European”, finanțat de Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, este vorba despre o suma de 1 367 226, 9 MDL, destinați pentru extinderea rețelei de iluminat stradal în satul Chetrosu.
Ne implicăm la maxim în campaniile de înverzire a plaiului natal, anual, împreună cu activiștii locali și angajații primăriei, am sădit peste 7000 de arbori donați de consătenii noștri și de structurile din domeniu. Diverse campanii de salubrizare a teritoriilor au devenit deja o tradiție ce reunește locuitorii prin dorința de a trăi într-un mediu curat. La sigur, ne-am dori să trecem la o modalitate mai eficientă de colectare a deșeurilor, lucrăm la acest capitol, încercăm să identificăm parteneri și surse financiare.
– Dna Aliona, șirul de proiecte de investiție este lung…
– Și satul este mare, are nevoie de modernizare. Au fost instalate 15 bănci în zona Căminului cultural și Primăriei. Satul Chetrosu, în sfârșit, are indicatoare cu denumirile străzilor, un lucru important pentru ambulanță, salvatori și pompieri, în caz de necesitate, dar contează și aspectul estetic, comoditatea localnicilor, e plăcut să ai casă și stradă cu nume. Lucrări de reparație au fost efectuate la AO „Încredere”. Dar nu ne oprim aici, vom continua să aplicăm la diverse proiecte în scopul extinderii spectrului de servicii prestate.
– Doamna primară, o problemă majoră a tuturor localităților sunt drumurile. Care este situația la Chetrosu?
– Poziționarea geografică a comunității noastre este una benefică, drumuri naționale și republicane trec prin ea și respectiv, avem unele străzi îngrijite. Acum lucrăm cu cele laterale, unde au fost realizate lucrări de reparație a drumurilor în varianta albă, suntem în căutarea soluțiilor pentru fortificarea infrastructurii rutiere.
Și amenagarea teritoriului se află în derulare continuă. Gunoiștea a suportat lucrări de amenajare în valoare de 49.329,28 lei. A fost amenajat un parc la oprirea de lângă biserică, au fost plantați copaci și urmează să se instaleze bănci. În cadrul proiectului „ProActiv” vom amenaja în curând un teren de fitness la aer liber.
În sectorul Bortăreasca fost construită conducta magistralei de gaze naturale cu presiune medie în valoare de 294.485,7 lei. Am procurat cărți pentru Biblioteca Publică în sumă de 7000 lei.
Și spațiile aferente clădirii Primăriei au fost amenajate, s-au efectuat lucrări de reparație în sala de ședințe, blocul sanitar, birourile funcționarilor. În condiții decente se muncește altfel, funcționarii publici merită să activeze în spații luminoase și curate, iar locuitorii satului spun că se mândresc să vadă spațiile aferente Primăriei îngrijite și amenajate. La fel, au fost reparate și acoperișurile sediului Primăriei și al Casei de cultură.
– Vă îngrijiți și de hrana spirituală a concetățenilor?
– Acest domeniu este unul prioritar, doar cea mai mare bogăție sunt oamenii. Pentru ei am lansat un proiect direcționat la dezvoltarea unei comunități sănătoase. Pentru tineret, în zilele de odihnă, permanent organizăm filme sau discotecă, deseori în aer liber. Ne îngrijim de sănătatea chetroșenilor, atrăgând copiii și tinerii, dar și generația mai în vârstă în activități sportive. Ținem în vizorul primăriei și persoanele cu situația materială dificilă, îi ajutăm cu ce putem.
Continuați să identificați problemele oamenilor ori numărul lor s-a micșorat?
-Am redus din cele mai stringente, dar, pe parcurs, apar altele, așa că suntem în permanentă căutare de fonduri pentru a asigura, treptat, soluționarea lor. Chetroșenii sunt oameni gospodari și harnici și ei merită o viață și un trai decent.
– Ce mesaj aveți către locuitorii satului Chetrosu?
– Le mulțumesc tuturor pentru încredere, receptivitate, înțelegere, susținere și Vă îndemn la colaborare. Sunt deschisă pentru orice inițiativă bună întru dezvoltarea localității noastre. Eu voi face orice îmi stă în puteri pentru a soluționa problemele, cele de moment și de perspectivă, cu care se confruntă cetățenii. Să fim uniți prin fapte bune, prin stimă unul față de altul, prin dragoste de oameni și față de tot ce ne înconjoară.
-Doamnă primară, Vă mulțumim pentru timpul acordat și Vă urăm succese stabile și în continuare!
A dialogat
Angela CROITORU
În imagini: Aspecte din viața și activitatea locuitorilor, dar și a primăriei s. Chetrosu, în frunte cu primara Aliona EȘANU.

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *