Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Alternative pentru siguranţa copilului – Glia Drochiană

Alternative pentru siguranţa copilului

0

Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Moldova a iniţiat o nouă Campanie Naţională — „Bunicii grijulii”, menită să asigure securitatea copiilor la trecerile pentru pietoni în drum spre şcoală şi de la şcoală spre casă.

Distribuie Știrea

Oaspeții din Chișinău argumentează necesitatea proiectului

Oaspeții din Chișinău argumentează necesitatea proiectului
Oaspeții din Chișinău argumentează necesitatea proiectului

Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Moldova a iniţiat o nouă Campanie Naţională — „Bunicii grijulii”, menită să asigure securitatea copiilor la trecerile pentru pietoni în drum spre şcoală şi de la şcoală spre casă.

Activităţile la acest capitol demarate în întreaga republică au drept scop prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea copiilor, care deseori nimeresc în plasa lor din neatenţie, din necunoaştere a regulilor de circulaţie sau din imprudenţă. Deseori, traversând strada, ei poartă căşti în urechi sau sunt concentraţi la telefonul din mână. Nu se prea observă la noi nici umărul colegilor din clasele superioare, care i-ar aduna pe străzi pe cei mai mici elevi ce merg în aceeaşi direcţie şi le-ar ajuta să traverseze. Trec pe alături indiferenţi, lăsându-i să se descurce singuri cu traficul aglomerat în orele matinale şi cele de vârf.

Inspectoratul General de Poliţie al MAI, şef-adjunct Gheorghe Cavcaliuc, a lansat o iniţiativă de a implica în acest proces persoanele în vârstă, bunicii, care au demisionat de la serviciu, dar care mai sunt viguroşi, apţi de a munci, déjà după puterile lor, în folosul societăţii. Cu alte cuvinte, dornici de a dărui copiilor o parte din timpul lor liber.

Pentru a se convinge de eficienţa acestei iniţiative, dânsul a creat un grup de lucru, împreună deplasându-se în Italia, unde această metodă de însoţire a elevilor spre şcoală are o durată de peste 23 de ani. Desigur, cu anii experienţa italienilor a devenit mai bogată, bine „şlefuită”, ajustată, ba chiar s-a transformat într-o deprindere atât pentru copii şi părinţi, cât şi pentru voluntari şi profesori. Şi conducătorii auto, fiind şi ei părinţi, nu se mai revoltă, când în orele stabilite li se închide accesul pe străzile adiacente instituţiilor de învăţământ.

Dochienii ascultă atent... și aprobă inițiativa
Dochienii ascultă atent… și aprobă inițiativa

Acestea şi multe alte lucruri Gheorghe Cavcaliuc, împreună cu echipa sa, au intenţionat să le demonstreze participanţilor la întrunirea de lucru a reprezentanților din raioanele Soroca, Râşcani şi Drochia, desfăşurată marţi, 13 februarie, în Casa raională de cultură. Metodele de informare şi convingere au fost diverse: filmuleţe de scurt metraj, informaţii şi alocuţiuni, luări de cuvânt şi mijloace de informare în masă.

Relatarea de debut a lui Gheorghe Cavcaliuc a fost susţinută şi completată cu informaţii suplimentare de către membrii echipei: Marin Maxian, şef, Direcţia Generală Securitate Publică a IGP a MAI, comisar-şef, Daniela Buzatu, şefă, Secţia prevenire a DGSP a IGP a MAI, comisar, Uliana Catan şi Zinaida Bivol, reprezentante ale INP al IGP a MAI, cât şi de Galina Cotorobai, reprezentantă a societăţii civile, preşedinta Serviciului „Bunicii grijulii” din republică. Ei au familiarizat publicul prezent cu bunele practice ale altor state în acest domeniu, au convins cât de importantă şi necesară este implementarea lor în Republica Moldova, acest fapt fiind direcţionat la reducerea şi minimalizarea cazurilor de accidentare a copiilor. Dar şi la liniştea părinţilor, care îşi transmit în mâni de nădejde odraslele, fiind convinşi că aceştea vor ajunge în siguranţă la şcoală sau înapoi acasă.

Că acest proiect este foarte necesar, nimeni nu are dubii şi nu pune la îndoială eficienţa lui. Principalul este să fie desfăşurată campania de explicare printre persoanele de vârsta a treia cu identificarea celor cointeresate să participe, în mod voluntar, în cadrul acestui proiect, la asigurarea securităţii copiilor spre şi de la instituţiile de învăţământ. Şi conducătorii auto sunt atenţionaţi să acorde atenţie în timpul traficului rutier, în special la trecerile pietonale, cu prioritate în preajma instituţiilor de învăţământ.

Activităţile demarate au ca scop prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea copiilor prin mobilizarea membrilor comunității, în special a persoaneor de vârsta a treia cu experiență de viață și cu abilități de interacțiune cu copiii. Pe lângă faptul că bătrânii vor asigura securitatea copiilor la traversarea străzii, iniţiativa Poliţiei mai urmăreşte şi scopul, ca vârstnicii să fie încadraţi într-un proces de socializare, având posibilitatea de a interacţiona zilnic cu trecătorii.

La întrunirea de lucru au participat reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie în frunte cu şefii şi adjuncţii, ai societăţii civile, din învăţământ şi administraţia publică locală din raioanele Drochia, Râşcani şi Soroca. În luările lor de cuvânt, Vasile Grădinaru, preşedintele raionului Drochia, Iurie Urzică, preşedintele raionului Râşcani, şi Vladimir Nicuţă, vicepreşedintele raionului Soroca, au susţinut ideea şi au menţionat, că anume bunicii, care îşi iubesc nepoţii şi care posedă şi utilizează în procesul de educaţie metodele de convingere şi nu cele de constrângere, sunt persoanele indicate în a crea alternative pentru siguranţa copiilor. Iar practicile bune din ţările civilizate să fie preluate şi să fie aduse acasă pentru a crea şi la noi un stat civilizat şi o societate prielnică pentru copii, au mai menţionat ei.

Indiscutabil, iniţiativa este una foarte bună şi care aduce linişte şi siguranţă în societate: atât pentru copii şi părinţii lor, cât şi pentru conducătorii auto, pentru pedagogi şi poliţişti. Şi nu în ultimul rând, pentru persoanele de vârsta a treia, care pot şi vor să se implice în munca de voluntariat. Toţi doritorii care vor să facă parte din echipa „Bunicii grijulii” pot contacta: buniciigrijulii@gmail.com, pe facebook: Bunicii Grijulii, tel.: 060266686; 060232828.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *