Angela LUNCARI: „Protejarea de infecţiile alimentare este o grijă comună”

Angela LUNCARI, şefa secţiei Siguranţa produselor alimentare, Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor Drochia
— În urma incidentului produs la o alimentară din sectorul Ciocana, Chişinău, premierul Pavel Filip a dat indicații ca Agenția Națională a Siguranței Alimentelor să efectueze controale în magazine, dar și în taberele unde se odihnesc copiii pentru a verifica produsele pe care le au în vânzare sau alimentele cu care sunt hrăniți copiii.
Care sunt acţiunile Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor Drochia în această ordine de idei?

— Specialiştii instituţiei noastre nu aşteaptă dispoziţii speciale pentru a-şi îndeplini obligaţiunile. Astfel, în urma controalelor oficiale efectuate la unitățile de depozitare, comert, prelucrare si transportare a produselor alimentare, în perioada a sase luni ale anului 2017, colaboratorii Direcţiei raionale pentru Siguranţa Alimentelor Drochia au depistat și au retras din consum produse neconforme în cantitate de 120,7 kg. În urma neregulilor depistate au fost întocmite 34 de procese verbale de contravenţie administrativă şi suspendată temporar activitatea a şase agenti economici din domeniul alimentar.
— Nerespectarea cerinţelor igienico-sanitare în circuitul alimentelor în timpul prelucrării, păstrării şi transportării produselor alimentare la întreprinderile de alimentaţie publică sau în condiţii casnice poate duce la apariţia intoxicaţiilor alimentare. În raionul nostru au fost depistate astfel de cazuri?
− În raionul Drochia au fost înregistrate două cazuri de toxiinfecţie alimentară, în condiţii casnice la petrecerea unui eveniment și la o unitate de alimentație publică din or. Drochia. Însă ambele cazuri s-au produs în 2016. Din fericire, anul curent nu au fost atestate toxiinfecţii.
− Ce este infecţia alimentară?
− Toxiinfecția alimentară este o afecțiune ce apare din cauza consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene. Această intoxicație alimentară apare pe cale bacteriană sau virală în timpul transportării sau preparării alimentelor. Ea prezintă o stare patologică acută şi poate evolua sub formă de cazuri sporadice, afecţiuni de familie şi de grup sau sub formă de izbucniri în masă, când unul şi acelaşi produs contaminat este consumat de un număr mare de oameni. Trebuie să atenţionăm, că maladia constituie un factor de risc pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni.
Trebuie să reţinem, că toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute polietiologice de cauză toxică sau infecţioasă, apărute după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxinele lor. Ele sunt produse mai des de salmonella, stafilococi, shigella, proteus, e.coli ș.a. Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor, în comun cu Centrul de Sănătate Publică şi cu coordonarea Consiliului raional Drochia, au elaborat Programul de prevenire şi control al toxiinfecţilor alimentare pentru anii 2017-2022. Conform acestul Program, dar şi a Programelor naţionale de monitorizare a indicilor microbiologici în materie primă şi produse alimentare, de monitorizare a contaminanţilor şi reziduurilor în produse alimentare de origine animală şi nonanimală, de monitorizare a indicilor de calitate şi fizico-chimici a produselor alimentare, DRSA Drochia examinează în laboratoare naţionale şi internaţionale acreditate în domeniu produse alimentare pe întreg lanţul alimentar, pentru a exclude riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi protejarea sănătăţii publice.
− La constatarea anumitor nereguli vis-a-vis de calitatea produselor, cui se face adresarea?
− În cazul în care consumatorii constată nereguli, sunt rugaţi să telefoneze la (0252)2-36-71 sau la (0252)2-42-35. Şi specialiştii direcţiei vor lua imediat măsurile de rigoare. Chiar vreau să folosesc ocazia de a mă adresa în mod public tuturor consumatorilor, îndemnându-i să combatem împreună cazurile de comercializare a produselor necalitative şi a celor ce nu corespund termenelor de valabilitate. Or, până la urmă, protejarea de infecţiile alimentare este o grijă comună.
Consemnare Liuba BULGARU