Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
ANSA vine cu recomandări pentru gestionarea invaziei de Tigrul platanului în parcuri! – Glia Drochiană

ANSA vine cu recomandări pentru gestionarea invaziei de Tigrul platanului în parcuri!

0

Odată cu temperaturile ridicate și uscate de vară, parcurile și plantațiile verzi din orașe se confruntă din nou cu o invazie tot mai des întâlnită a insectei cunoscute sub numele de Tigrul platanului (Corythucha ciliata). Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări pentru a diminua consecințele apariției acestei ploșnițe, care provoacă disconfort cetățenilor din cauza înțepăturii sale neplăcute.

Tigrul platanului este o ploșniță mică, cu dimensiuni cuprinse între 2 și 4 mm, care aparține familiei Tingidae. Deși este absolut inofensivă pentru sănătatea umană, această insectă poate provoca daune semnificative platanilor ornamentali din parcuri. Ea se dezvoltă în medii cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius și a fost identificată pentru prima dată în Europa, în Italia, răspândindu-se ulterior pe aproape toate continentele.

Tigrul platanului prezintă două generații pe an. Prima generație de adulți apare în luna iunie, în timp ce a doua generație poate fi observată la sfârșitul lunii iulie sau în luna august.

Pentru a gestiona invazia Tigrului platanului, ANSA recomandă următoarele măsuri simple:

Stropirea cu jeturi puternice de apă pe frunzele platanului pentru a îndepărta stadiile nimfale timpurii.

Îndepărtarea frunzelor căzute în timpul toamnei pentru a reduce numărul de adulți care hibernează.

Utilizarea controlului chimic cu insecticide specifice, aplicate conform instrucțiunilor producătorului. Aceste tratamente nu prezintă riscuri pentru oamenii din apropierea platanilor.

Utilizarea spray-urilor contra țânțarilor, care pot fi eficiente în combaterea acestei invazii.

ANSA atrage atenția Autorităților Publice Locale și administratorilor fâșiilor forestiere, în special în zonele unde predomină arbori de platani și frasini, cu privire la necesitatea implementării măsurilor de protecție a spațiilor verzi.

Prin aplicarea acestor recomandări, se speră că invazia Tigrului platanului poate fi gestionată în mod eficient, protejând astfel vegetația din parcuri și asigurând confortul cetățenilor în timpul verii.

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *