Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Anticorupția corupților – Glia Drochiană

Anticorupția corupților

0

În Republica Moldova, corupția este la ea acasă.

Distribuie Știrea

În Republica Moldova, corupția este la ea acasă.

GL-logo-webÎntr-un raport realizat de Transparency International în țările din Europa și Asia Centrală, se arată că țara noastră ocupă un loc de frunte în topul statelor în care corupția este cea mai mare problemă a cetățenilor. Conform documentului, 84 la sută dintre moldoveni sunt de părerea că Guvernul nu depune suficient efort pentru combaterea corupției. Totodată, 76% dintre respondenți cred că deputații în Moldova sunt foarte corupți.

Indubitabil, acest studiu este o comandă politică. Deoarece fiecare cetățean știe că în Republica Moldova, mai ales în ultimul timp, guvernarea luptă întensiv cu fenomenul corupției. Sunt arestați judecători, vameși, polițiști, ex-procurori și alți funcționari de stat de diferite niveluri…

Ce-i drept, niciunul dintre aceștia nu a fost condamnat încă. Iar unora chiar le-a fost schimbată metoda de detenție și, drept urmare, au fost eliberați din izolator și plasați în arest la domiciliu… Dar, după cum afirmă autoritățile, astea sunt doar niște chestiuni de procedură și lupta cu corupția continuă…

Săptămâna trecută, spre exemplu, Centrul Național Anticorupție a reținut 17 persoane bănuite de trucarea licitațiilor cu alimente alterate pentru grădinițele din capitală. Iar la câteva ore distanță, drept dovadă efortului depus pe acest caz, instituția a publicat chiar și o stenogramă a convorbirilor telefonice dintre persoanele vizate în dosar…

Însă, cei de la CNA nu au evitat să vină și cu alte detalii (la fel de importante) referitoare la caz. Or, din moment ce „s-au lăudat” cu acele interceptări, ar fi fost logic să comunice și numerele grădinițelor în care au fost livrate alimente alterate. Astfel ca părinții să își poată da seama dacă copilul lor a fost sau nu hrănit cu o mâncare stricată. Sau, cel puțin, să anunțe dacă firmele implicate în această monstruozitate au mai prestat servicii și altor grădinițe din țară. Vorbim, totuși, despre produse destinate copiilor, ci nu despre hrană pentru câinii de la aziluri…

Aparent, în așa-numita luptă cu corupția, sănătatea copiilor nu are nici o importanță. Pentru că dacă ar fi fost altfel, atunci CNA i-ar fi arestat pe suspecți încă după primele interceptări telefonice, ci nu i-ar fi monitorizat încă 9 luni… 9 luni autoritățile au știut că un grup de persoane, prin diferite scheme corupționale și în mod conștient, otrăvește copiii din grădinițe și nu au întreprins nicio acțiune în privința acestora!…

Da, pe acest caz, în Parlament s-a cerut audierea premierului, a ministrei Educației, a ministrei Sănătății, a directorului CNA, a șefului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Însă deputații au decis ca aceste audieri să aibă loc abia la una din ședințele ligislativului din această săptămână. Adică, tocmai la 7 zile după constatarea faptului… (Mi-e și teamă să mă gândesc cum instituțiile statului luptă cu pedofilia și pornografia infantilă).

Din păcate, în țara noastră combaterea corupției seamănă mai mult a escrocherie. Or, pentru a obține credite de la FMI, UE și etc., autoritățile, pur și simplu, mimează „niște bătălii anticorupționale”… Au loc arestări, se țin conferințe de presă la subiect, se organizează audieri în Parlament… Iar odată ce banii (în acest scop) au fost transferați, „pe câmpul de luptă se lasă ceața”… (Mai știe cineva care-i soarta dosarului intentat în aprilie 2015 cu privire la licitațiile trucate din domeniul sănătății?! Atunci au fost reținute 16 persoane, printre care șefi de spitale și chiar ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatâi).

P.S. „În Republica Moldova lupta cu corupția este ca și democrația în URSS — simplă teorie.”

Andrei BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *