— Doamnă Emilia, ce înseamnă termenul „medicamente compensate”?
— Medicamentele compensate sunt preparatele achitate parţial sau integral de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Acestea sunt prescrise pentru tratamentul de durată în condiţii de ambulator, iar din 1 octombrie 2016 — şi pentru tratamentul episodic al unor maladii frecvent întâlnite în practica medicului de familie, efectuat în staţionare de zi, cabinete de proceduri, la domiciliu.
— Cine poate beneficia de astfel de medicamente?
— De medicamente compensate beneficiază:
- copiii de până la 18 ani;
- gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor);
- persoanele cu boli acute şi cronice, precum: diabet zaharat şi complicaţiile lui, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune, depresia, boala Alzheimer.
— Există preparate absolut fără plată şi există cu plată parţială. Explicaţi, vă rog.
— Pentru adulţi medicamentele sunt compensate parţial, în proporţie de 70% pentru tratamentul stărilor acute în staţionare de zi, săli de proceduri, la domiciliu şi de 30%, 50%, 70% şi 100% — în cazul unor maladii cronice.
Copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de medicamente compensate integral.
Tratamentul medical episodic al stărilor acute include o listă de maladii, frecvent întâlnite în practica medicului de familie, şi se realizează numai pentru persoanele asigurate. Prescrierea tratamentului medicamentos pentru tratament episodic în condiţii de ambulator se efectuează numai la confirmarea maladiei prin rezultatele examenului clinic, investigaţiilor de laborator şi instrumentale şi/sau consultul medicului specialist de profil.
— Cine are dreptul legal să prescrie reţete pentru astfel de preparate?
— Reţeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog.
— Pacienţii beneficiază de medicamente compensate în limita anumitor sume sau nelimitat?
— Sumele de referinţă pentru prescrierea medicamentelor compensate psihotrope, anticonvulsivante, antidiabetice injectabile (insuline umane) se estimează, reieşind din numărul de persoane asigurate şi neasigurate, diagnosticate cu boli psihice (demenţă, schizofrenie, tulburare afectivă bipolară), boala Parkinson, epilepsie, diabet zaharat tip I/tip II (insulino-dependente/necesităţi), conform datelor prezentate de către instituţiile medico-sanitare de asistenţă medicală primară şi se prescriu atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru cele neasigurate.
Pentru tratamentul maladiilor de lunga durata, în cazul următoarelor maladii: astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune, depresia, boala Alzheimer — de medicamente compensate beneficiază doar persoanele asigurate.
Sumele de referinţă sunt calculate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Prin urmare, prescrierea medicamentelor compensate se organizează în limitele stabilite pentru asigurarea cu medicamente necesare a populaţiei întregului raion.
— În ce condiţii sunt trataţi bolnavii de tuberculoză, oncologici, diabet zaharat etc.?
— Persoanele bolnave de tuberculoză primesc tratament gratuit atât în condiţii de staţionar, cât şi ambulator prin cadrul PROGRAMULUI NAŢIONAL de control al tuberculozei. In condiţii de ambulator aceşti pacienţi primesc tratamentul sub stricta supraveghere a medicului de familie.
Pentru tratamentul bolilor oncologice, lista maladiilor prioritare, frecvent întâlnite în practica medicului de familie, a fost completată, din iulie 2017, cu bolile oncologice (controlul durerii în cancer), fapt ce oferă posibilitatea medicului de a prescrie tratament compensat până la iniţierea administrării stupefiantelor.
Persoanele asigurate, cât şi neasigurate, ce suferă de diabet zaharat, primesc antidiabetice orale şi insuline injectabile compensate 100%.
Pentru maladiile oftalmologice (glaucom), pentru tratamentul epilepsiei, bolilor psihice (demenţa, schizofrenie, tulburare efectivă bipolară), bolii şi sindromului Parkinson medicamentele sunt compensate integral.
— Cu ce periodicitate pacienţii pot beneficia de medicamente compensate?
— Pentru a beneficia de medicamente compensate, în cazul tratamentului de lungă durată, pacienţii trebuie să se programeze pentru o vizită la medicul de familie, care, ulterior, va elibera reţeta respectivă pentru una, doua sau trei luni.
Pentru tratamentul, acordat în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinet de proceduri şi la domiciliu medicamentele compensate sunt prescrise pentru cel mult o luna.
— Cât de frecvent Agenţia de asigurări în medicină modifică lista medicamentelor compensate? Când a fost modificată ea ultima dată?
— Pentru asigurarea accesului populaţiei la medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală în condiţii de ambulator, lista medicamentelor compensate a fost modificată în iulie 2017, cu adăugirea a 12 denumiri comerciale noi şi includerea maladiilor prioritare noi întâlnite în practica medicului de familie (bolile oncologice — controlul durerii în cancer, depresia, boala Alzheimer).
— Ați stipulat, că pacienții cu vârsta de până la 18 ani sunt asiguraţi cu medicamente compensate. Pentru toate afecţiunile sau selectiv?
— Copiii beneficiază de tratament compensat integral (100%) în cazul tratamentului episodic al unor maladii frecvent întâlnite în practica medicului de familie şi anume: pneumonia, bronşita simplă, astmul bronşic, hepatita cronică, fibroza hepatică, pancreatita reactivă, gastroduodenita şi boala ulceroasă, scleroza multiplă, mielopatiile, boala cerebrovasculară, artita, pielonefritele, diabetul zaharat şi complicaţiile lui, infecţiile respiratorii acute.
De tratament compensat (în mediu cu 70%) beneficiază si adulţii asiguraţi, în cazul tratamentului epizodic al unor maladii frecvent întâlnite în practica medicului.
Tratamentul episodic al persoanelor asigurate se efectuează în fiecare caz individual, conform indicaţiilor medicale, cu utilizarea, ca recomandare, a Schemelor de tratament cu medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
— Medicii de familie respectă anumite limite la prescrierea medicamentelor compensate?
— Medicii de familie asigură prescrierea medicamentelor compensate populaţiei întregului raion în limita sumelor de referinţă stabilite. Sumele de referinţă se stabilesc în fiecare an, în dependenţă de numărul de beneficiari prezentaţi de IMSP de asistenţa medicală primară către CNAM.
În scopul îmbunătăţirii accesului populaţiei la medicamente compensate nu se aplică plafonarea strictă a volumului de cheltuieli pentru prescrierea medicamentelor compensate, ce pot fi revizuite pe parcursul anului de gestiune, având în vedere dinamica şi structura prescrierii medicamentelor compensate.
— Vă mulţumim pentru relatările interesante şi foarte utile pentru cititorii noştri, care sunt şi pacienţii DVS.
Pentru conformitate, Valentina CEBOTARI