Asociația Grup de Acțiune Locală „Calea Dropiei”:Unde depui suflet va fi creștere și prosperitate”
Actualmente GAL-ul „Calea Dropiei” cuprinde 10 unități administrativ-teritoriale: s. Gribova, com. Baroncea, com. Șuri, s. Chetrosu, s. Mândâc, s. Maramonovca, s.Drochia, s.Țarigrad, com.Cotova și s. Zgurița din raionul Drochia și aproximativ 28930 de locuitori.
Parteneriatul este consolidat în baza direcțiilor strategice selectate prin colaborare intersectorială, membrii GAL-ului fiind orientați spre dezvoltarea teritoriului comun prin proiecte intercomunitare și un management efectiv.
Considerăm că SDL, cu cele trei obiective strategice identificate, va oferi, în următorii 7 ani, oportunități pentru realizarea unui program transparent și durabil pentru a asigura o creștere a activității economice pe teritoriul GAL-ului. Prin realizarea acestor obiective tindem să transformăm teritoriul GAL-ului nostru într-o zonă prosperă, atrăctivă pentru locuitorii ei, pentru vizitatori și investitori. Vom dezvolta în continuare spiritul de echipă, cooperarea și responsabilitatea oamenilor față de locul de trai și oportunitățile existente pentru o viață prosperă. Colaborarea rezultativă cu localitățile-membre în perioada 2019-2022, activitatea asiduă cu scop de atragere a investițiilor în teritoriu, au permis realizarea a 30 de proiecte de scară mică, dar cu un impact major, altele 18 noi proiecte sunt în curs de implementare.
Impactul activităților menționate impulsionează dezvoltarea socio-economică la nivel de GAL, contribuie la formarea a noi conexiuni și încurajează managementul GAL pentru a aplica idei pentru noi proiecte în scopul valorificării potențialului parteneriatului. Activităţile de întreţinere a legăturilor de reţea şi colaborare între GAL-urile din ţară, precum și din alte state, inclusiv, membre ale UE, fac parte integră din activitatea GAL-ului și din conceptul Strategiei de Dezvoltare Locală.
Prin schimbul de experiență și de cunoștințe, prin dezvoltarea unor acţiuni comune ele contribuie la realizarea obiectivelor. În prioritare sunt contactele create în cadrul Rețelei Naționale LEADER, care contribuie la consolidarea legăturilor dintre oamenii din zonele rurale și la îmbunătățirea capitalului social considerat ca o valoare adăugată a abordării LEADER.
Rețeaua Națională LEADER, este organizația care promovează și consolidează prin proiecte de parteneriat și mentorat legăturile dintre GAL-uri și GAL-urile la propriu, este organul care elaborează și implementează politici pentru asigurarea activității GAL-urilor.
Se acordă o atenție deosebită cooperării și creării de conexiuni pentru a utiliza în mod inteligent resursele și cunoștințele locale, pentru a îmbunătăți vizibilitatea și atractivitatea zonei. Acest lucru e un accent suplimentar pentru selectarea proiectelor și desfășurarea activităților vivace în zona GAL pentru anul 2023.
În 2023,
în cadrul programului
LEADER,
vor fi finanțate noi proiecte:
* Dezvoltarea infrastructurii de cazare și valorificare a potențialului gastronomic al zonei gastronomice și de cazare.
* Crearea/dezvoltarea afacerilor agricole.
* Valorificarea resurselor naturale și implementarea tehnologiilor inovative.
* Diversificarea serviciilor în cadrul instituțiilor publice.
* Dezvoltarea sau reabilitarea căminelor culturale, a muzeelor, conacelor și activităților conexe.
* Construcția/renovarea și iluminarea zonelor pietonale și de agrement.
* Identificarea și soluționarea în parteneriat a problemelor locale.
Pentru a obține finanțare e necesar să completați un Formular de cerere și buget, să anexați actele care vă identifică ca persoană juridică și confirmă informația expusă în cererea de finanțare.
Potențialii aplicanți pot obține informații suplimentare la adresa:
s. Chetrosu,
CSP „Vladeliza”, et.2,
of. GAL „Calea Dropiei”.
În cazul apariției unor întrebări/neclarități cu privire la apelul de propuneri contactați managementul GAL-ului la telefonul 068366569 sau email: caleadropiei@gmail.com.
GAL „Calea Dropiei” sprijină și încurajează toate inițiativele și ideile care presupun valorificarea noilor cunoștințe, transferul de know-how, precum și abordările inovatoare și implementarea tehnologiilor moderne, luând în considerare factorii și posibilitățile existente. În urma generării ideilor de proiecte au fost formulate diferite idei cu un anumit grad de inovație pe teritoriul GAL-ului, unele fiind bazate pe identificarea de noi soluții pentru problemele existente, pentru a oferi un suflu nou sectorului economic și celui social. Prin asumarea acestui principiu se presupune implicarea în căutarea de răspunsuri noi la problemele existente ale dezvoltării rurale și abordarea creativă, corelată cu cerințele timpului.