Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională bat la uşă – Glia Drochiană

Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională bat la uşă

0

Emoţii, disperare, stres, panică, din nou emoţii, indiferenţă şi lehamite — cam aşa e caracterizat examenul de bacalaureat pentru unii liceeni din Drochia.

Distribuie Știrea

GL-logo-web

Emoţii, disperare, stres, panică, din nou emoţii, indiferenţă şi lehamite — cam aşa e caracterizat examenul de bacalaureat pentru unii liceeni din Drochia.

Ina Botnaru, L.T. „B.P. Hasdeu”, este eminentă la profil real. Din curiozitate, am întrebat-o cum îi pregătesc profesorii drochieni de bacalaureat şi dacă nu cumva camerele video îi provoacă deranj.

„Profesorii sunt destul de severi în ceea ce priveşte pregătirea de examenul de bacalaureat şi au un unic scop de a mobiliza fiecare elev în parte pentru a susţine cu brio examenele. Chiar de la începutul anului de studii profesorii ne-au prezentat planul de activitate, conform căruia trebuie să muncim, pentru ca la finele anului şcolar să fim pregătiţi şi gata de testul care deschide un nou orizont de dezvoltare pentru fiecare.

Sincer, am emoţii în ceea ce priveşte examenul de bacalaureat. Sunt sigură că am să susţin toate examenele, deoarece fac o pregătire deosebită, încerc să repartizez orele în aşa mod, încât să reuşesc să rezolv teste la materiile de bază, să citesc. După părerea mea, e nevoie de muncă zi de zi pentru a trece orice barieră, în special examenele.

Când eram în gimnaziu, ideea referitoare la camerele de supraveghere în timpul examenelor de bacalaureat m-au speriat destul de mult, chiar aveam opinii negative despre acestea. Acum gândesc altfel, camerele video chiar sunt o idee destul de bună, deoarece, datorită lor, elevii scriu cu propria lor minte, conectează propriile lor cunoştinţe. Noi, societatea contemporană, avem nevoie de specialişti de calitate, iar pentru aceasta avem nevoie de minţi lucide nu plagiere. Aflându-mă în postură de elevă, nu am emoţii de camera ce mă va supraveghea la testul de bacalaureat, mă bucur că totul va trece cinstit şi sper să fie într-un ceas bun”, — spune Ina Botnaru.

O altă elevă de la L.T. „B.P. Hasdeu”, profil umanist, Anastasia Amaftioaie, luptă pentru a lua notă maximă la toate cele 4 examene şi încearcă să-şi explice de ce unii elevi pică examenele.

„Acest lucru depinde de personalitatea profesorului sau de probabilitatea mărită a elevilor de a pica la examen. De exemplu, un profesor care îşi ştie preţul, va cere de la elevi minim nota 7 la examen şi devine sever din punct de vedere al cerinţelor: teme pentru acasă de complexitate maximă sau multe teste care conduc la desăvârşirea capacităţilor elevilor.

În general, m-am confruntat cu cuvinte mari şi înspăimântătoare despre BAC din partea profesorilor. Acest lucru m-a motivat, dar mi-a dat şi frică, care, cred eu, nu trebuie să persiste la un elev. Iar modul de pregătire rămâne a fi constant: teste, exerciţii, evaluări, iar teste. Un adevărat val de greutăţi. Cred că BAC-ul este o dovadă a muncii mele, a progresului meu personal şi chiar a eu-lui meu. La acest capitol sunt total încrezută în mine.

Eu sunt pentru camerele video la examene. Datorită acestora observ o schimbare în clasa mea, elevii devin conştienţi că BAC-ul este o evaluare a forţelor proprii. Elevii cu cea mai scăzută medie anuală depun efort vizibil, iar acest lucru este doar în favoarea lor. Cine crede că aceste camere dăunează elevului în plan psihologic, greşeşte. Cel care a muncit şi a acumulat cunoştinţe, niciodată nu va fi afectat de camerele video. Ele doar au luptat cu corupţia şi au schimbat din rădăcini sistemul nostru educaţional”, — a menţionat Anastasia Amaftioaie.

Alţi elevi susţin că nu vor aduna puncte măcar pentru nota 5. Pentru unii camerele video au un impact negativ şi de aceea nu se pot concentra.

În raionul Drochia sunt două centre de bacalaureat, amplasate în L.T. „Mihai Eminescu” şi L.T. „Ştefan cel Mare”. Numărul candidaţilor la Diploma de Bacalaureat este de 279 elevi: profil real — 133 şi umanist — 146.

Anul curent numărul elevilor care urmează să susţină BAC-ul este mai mic ca în 2016.

Loredana CEBOTARI,
studentă-practicantă, anul II

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *