Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Bătaia nu educă și nu dezvoltă copiii, ci le distruge sufletul (FOTO-VIDEO) – Glia Drochiană

Bătaia nu educă și nu dezvoltă copiii, ci le distruge sufletul (FOTO-VIDEO)

0

La 19 noiembrie a fost marcată Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului.

Distribuie Știrea

Voluntarii de la IP LT „Ștefan cel Mare” au studiat profund problema violenței, în special, cea asupra copiilor, atât în familie, cât și în societate

Voluntarii de la IP LT „Ștefan cel Mare” au studiat profund problema violenței, în special, cea asupra copiilor, atât în familie, cât și în societate
Voluntarii de la IP LT „Ștefan cel Mare” au studiat profund problema violenței, în special, cea asupra copiilor, atât în familie, cât și în societate

La 19 noiembrie a fost marcată Ziua Internațională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului.

Acest prilej aduce în atenţia societăţii faptul, că sute şi mii de copii sunt zilnic supuşi diverselor forme de abuz şi neglijare, iar politicile elaborate în domeniul protecţiei copilului nu reușesc să asigure pe deplin o copilărie fericită tuturor.

Acest durut adevăr i-a mobilizat pe voluntarii liceului „Ștefan cel Mare” din orașul Drochia să se implice în proiectul „O lume fără violență”. Astfel, grupul de inițiativă format din: Nichita Melniciuc, coordonator, și Dumitrița Tartacovschi, redactor, elevi în clasa a XII-a B, Victoria Balan, director financiar, și Daniel Bejenaru, specialist în creație, elevi, clasa a XI-a B, Mihaela Cârțâca, specialist, lucru în grup, clasa a X-a, Denis Josanu, specialist relații cu comunitatea, clasa a XI-a B, Dumitru Golovacenco, regizor, Anastasia Zotovici, fotograf, clasa a IX-a, Rodica Cujba, specialist relații cu voluntarii, Galina Melniciuc, psiholog, profesor educația civică, Stela Parasca, profesor de biologie, au discutat cu directorii centrelor sociale „Ciocârlia”, Căldura casei” și „Ariadna”. Cu ajutorul colaboratorilor de poliție Vitalie Josanu și Irina Șumilov, copiii au identificat cazurile de violență din raionul nostru. Statistica a fost una îngrijorătoare.

Următorul pas din cadrul proiectului a fost realizarea unui chestionar, în care au fost incluse întrebări la tema dată. În urma analizei datelor, elevii au constatat, că violența persistă atât în societate, cât și în familie. Și cei mai vulnerabili rămân a fi copiii.

În scurt timp, voluntarii au creat pliante informaționale: „Spune NU violenței domestice!” și le-au distribuit comunității.

În cadrul acestui proiect tinerii au regizat două spoturi publicitare: „ Un film de groază regizat de tata” și „Violența naște violență”. După cum ne-a informat Galina Melniciuc, copiii și-au propus doar un singur filmuleț. Dar, cu cât mai mult tinerii se aprofundau în această problemă, cu atât conștientizau necesitatea abordării acestui subiect mai desfășurat.

Specialiștii invitați la masa rotundă au venit cu diverse propuneri
Specialiștii invitați la masa rotundă au venit cu diverse propuneri

Recent, voluntarii și echipa de inițiere au organizat o masă rotundă cu genericul: „Violența nu este domestică, este sălbatică”. Tinerii au invitat specialiștii vizați, cu care discutaseră pe parcursul activității din cadrul proiectului. Participanții la eveniment au încercat să identifice cauzele apariției violenței, au menționat instituțiile unde se pot adresa persoanele agresate, impactul acestei probleme și multe altele. La finele mesei rotunde echipa de voluntari a concluzionat, că bătaia nu educă și nu dezvoltă copiii, ci le distruge sufletul.

Apropo, echipa de inițiere a procurat produse de igienă personală pentru victimele violenței domestice aflate la centrele de plasament din orașul Drochia. Iar pentru copii au pregătit și câte un pachet de dulciuri. Toate aceste bunuri liceenii le-au oferit cu mare drag beneficiarilor acestor instituții.

Voluntarii de la liceul „Ștefan cel Mare” au discutat despre activitățile desfășurate cu Valentina Botnaru, coordonatoarea proiectului, și reprezentantul PEOPLE NEED Czech Republic. Copiii și-au luat angajamentul să continue activitatea de voluntariat pentru a contribui la identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă persoanele vulnerabile.

Nelly CIOBANU

https://youtu.be/T9cNsZ5OO_g

Bătaia nu educă și nu dezvoltă copiii, ci le distruge sufletul

  • Au fost enumerate cauzele violenței

  • Galina MELNICIUC, psiholog, profesoară educația civică

  • Psihologul Ina GRĂDINARU relatează desăre situația de la centrul maternal „Ariadna”

  • Preotul Elisei VULUȚĂ a vorbit despre importanța religiei în educația copiilor

  • Vitalie JOSANU, reprezentanul IP Drochia, răspunde la întrebările voluntarilor

  • Invitații s-au arătat preocupați de profunzimea problemei

  • Echipa voluntarilor de la LT „Ștefan cel Mare”, or. Drochia

  • Maximă atenție la proiector

  • Derulează primul filmuleț realizat de voluntari

  • Galina MELNICIUC prezintă obiectivele proiectului

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *