Bătrânii sunt grija prioritară a societăţii
Virusul COVID-19 este relativ nou şi, evident, puţin studiat. Dar din toate datele câte au fost adunate şi selectate, responsabilii, epidemiologii, virusologii, oamenii de ştiinţă, sistemul medical etc. fac şi emit reguli de comportament pentru societate.
O averizare unică, practic, pentru toate ţările lumii afectate de acest virus periculos, este cu referire la bătrâni, această categorie fiind cea mai neputincioasă şi mai irezistentă în faţa coronavirusului. Cel mai mare procent de decesuri este anume printre această categorie de persoane. Vârstnicii, posedând şi alte boli cronice, ca diabetul zaharat, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, cancerul etc., ce provoacă slăbirea imunităţii organizmului, îi face vulnerabili în lupta cu infecţia. Deşi virusul se află în centrul atenţiei savanţilor microbiologi şi virusologi, din cele studiate şi constatate, a devenit cunoscut, că „virusul cu coroană” preferă mediul dulce, dar atacă, în afară de plămâni, şi sistemul cardiovascular. Astfel, că vârstnicii, ce suferă de alte boli cronice, în consecinţă, cedează mai repede, deşi sunt şi multe cazuri „mai tinere” când este atestată înfrângerea.
Întru protejarea persoanelor în etate, organele centrale ale administraţiei publice au emis o dispoziţie specială pentru această categorie de cetăţeni.
În urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale Naţionale, începând cu 25 martie 2020, persoanelor în vârstă de peste 63 ani, le este interzisă aflarea strictă în afara domiciliului și în spațiile publice.
Această categorie de persoane nu are dreptul să se afle în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția următoarelor cazuri:
1. deplasarea în interes de serviciu, dacă munca nu poate fi făcută la distanță,
2. deplasarea pentru asigurarea cu produse alimentare;
3. deplasarea pentru alte motive justificate și ce nu pot fi amânate.
De asemenea, din această dată, a fost interzisă aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
Comisia menţionată a adoptat şi decizia, ca întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, prin intermediul subdiviziunilor sale, începând cu 1 aprilie 2020, să asigure distribuirea la domiciliu a pensiilor, alocațiilor de stat și altor prestații sociale pentru beneficiari pentru limita de vârstă și alocații sociale de stat pentru persoane vârstnice. Angajații Oficiului Poștal vor fi însoțiți și de un polițist. Comisionul Î.S. „Poșta Moldovei” pentru distribuirea prestațiilor sociale la domiciliu nu va depăși 1,3% din suma distribuită, se mai arată în hotărârea Comisiei Situației Excepționale.