Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Beneficiarii prioritari ai campaniei „Bunicii grijulii” – Glia Drochiană

Beneficiarii prioritari ai campaniei „Bunicii grijulii”

0

Bunicii grijulii din raionul Drochia după o ședință de lucru la Inspectoratul de poliție Drochia

Campania „Bunicii grijulii”, demarată de către Inspectoratul General de Poliţie, a cuprins mai multe raioane din țară. Raionul Drochia nu este o excepţie. Scopul acestei acțiuni este protejarea copiilor de accidente rutiere în drum spre şcoală. Interlocutorul nostru este Maxim BERNIC, șef, Inspectoratul de poliţie Drochia.

Bunicii grijulii din raionul Drochia după o ședință de lucru la Inspectoratul de poliție Drochia
Bunicii grijulii din raionul Drochia după o ședință de lucru la Inspectoratul de poliție Drochia

— Domnul Bernic, ce înseamnă proiectul „Bunicii grijulii”?

— Aceasta este o campanie în ajutor copiilor, ca să le asigure securitatea. Astfel, copiii conduşi de maturi sunt în siguranţă în drum spre şcoală sau înapoi spre casă, la intersecţia străzilor, pe drumurile mai periculoase sau în locurile cu riscuri sporite.

— În toate localităţile sunt doritori de a se include în campanie?

— Avem deja 34 de bunici, care şi-au exprimat dorinţa să contribuie la implementarea proiectului. Primii au pornit această activitate bunicii din oraş, lider fiind Alexandra Postovan. Acum filmuleţe cu bunicii din oraş sunt demonstrate în alte localităţi, unde desfăşurăm campanii de informare.

— Întruniri cu elevii împreună cu doritorii de a acorda sprijin în munca nobilă de protecţie a copiilor în drum spre şcoală se desfăşoară conform unui grafic?

— Desigur, după cum am menţionat, primele întruniri au fost organizate în oraş, apoi, săptămâna precedentă – în satele Pelinia, Chetrosu, Măcăreuca, Pervomaiscoe şi Moara de Piatră. Mai recent – Antoneuca, Fântânița,  Țarigrad, IPLT „Ștefan cel Mare”. Săptămâna următoarea aceste întâlniri de informare continuă. în cadrul lor participanţii sunt informaţi despre situaţia accidentară din raion şi, respectiv, despre implicarea voluntară a persoanelor în etate în protejarea copiilor pe stradă.

— Copiii de ce vârstă sunt incluşi în aceste grupuri cu bunicii în frunte?

— Mai mult cei de vârstă mică, din clasele I-V.

— În toate localităţile sunt activişti, doritori să participe în campania dată?

— Aproape. În oraş avem trei grupuri, în unele sate – câte două. Dar mai sunt unele localităţi mici, în care selectarea voluntarilor mai durează.

— Cine vă este sprijin în acest proces?

— De acest lucru se ocupă şefii de post din localitate, dar, desigur, şi primarii, doar dânşii cunosc bine cetăţenii din localitate. În rol de bunici grijulii trebuie şi este foarte important să nimerească oameni oneşti, cu un trecut frumos, să nu aibă pe biografie nicio pată, cât de mică.

— În ce constă procedeul de însoţire a copiilor?

— Dimineaţa, la ora 8.00, părinţii din mahala îşi aduc copiii în locul stabilit, unde un bunic  sau o bunicuţă déjà îi aşteaptă. Luându-i în primire, îi însoţeşte până la şcoală, unde îi transmite dirigintelui sau directorului de instituţie. La fel, aşa procedează la finele orelor de program, îi preia de la şcoală şi îi conduce până la locul stabilit. Şoferii, la rândul lor, sunt atenţionaţi să acorde prudenţă maximă în timpul traficului rutier în orele când elevii împânzesc străzile, în special, la trecerile pietonale şi în imediata apropiere de instituţiile de învăţământ.

— Procesul de racolare a bunicilor pentru această campanie continuă?

— Angajaţii IP Drochia, în cadrul sesiunilor de informare a părinţilor, pedagogilor, copiilor şi bunicilor voluntari, le vorbesc despre beneficiile proiectului „Bunicii grijulii” și importanța implementării lui în raionul Drochia. Concomitent, elevii sunt informați și familiarizați cu condițiile concursului cu genericul  „Bunicii grijulii – prietenii mei din comunitate”, destinat copiilor. Sponsorii concursului, în calitate de premii vor pune la dispoziția câştigătorilor cărți digitale, tablete, drone și alte gadgeturi.

— În campania de securizare a copiilor în drum spre şcoală şi viceversa copiii sunt beneficiari prioritari.

— Evident. Totul se face întru a-I proteja de riscuri la traversarea drumurilor şi de situaţii imprevizibile.

A înregistrat

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *