Ar fi corect şi normal să facem o astfel de evaluare şi la nivel de ţară. Fără a aştepta seara de Revelion şi cele câteva minute de bâlbâieli ale lui Timofti. (Deşi, mai că jumătate dintre concetăţenii noştri nici măcar nu ştiu cum arată acest Timofti.)
Bilanţul Republicii Moldova pentru 2015 este unul trist. Foarte trist. Trist de tot. Exasperant de trist. Într-atât de trist, încât actualul circ politic nu are nici o şansă de a impresiona sau de a trezi măcar o schiţă de zâmbet pe feţele oamenilor. Jonglarea Integrării Europene, echilibristica economică şi ieşirea pe arenă a tot felul de jivine dresate la partid nu au cum să-i bucure pe cei care mor de foame şi sunt sătui de clounade!..
În ultimii ani, dintr-un stat mioritic, ne-am transformat într-unul pragmatico-materialist. Or, am ajuns la situaţia (starea), când eficacitatea lucrurilor prevalează principiilor şi valorilor. Pentru noi contează ce s-a făcut, nu ce abia urmează a fi discutat pentru a fi aprobat pentru a putea iniţia procedura de începere a realizării a ceva… Pentru noi nu mai contează cuvintele rostite la conferinţe de presă, interviuri şi emisiuni televizate. Pentru noi contează doar discrepanţa dintre cifrele din fişa de salarizare şi cele din facturile pentru serviciile comunale.
Desigur, şi sub nici o formă, politicienii noştri, nu vor accepta careva critici sau evaluări ale (in)activităţii lor. Mai ales în pragul unor evidente alegeri parlamentare anticipate… Totuşi, la sfârşit de an avem tot dreptul de a trage concluzii şi de a face estimări numerice.
Aproximativ 14 miliarde de lei au fost furate de la trei bănci din ţară. Peste 3 milioane de moldoveni, inclusiv minori, au de suferit în urma acestui „incident”. Iar 101 deputaţi au ridicat lunar peste un milion de lei din salariu, la care se adaugă primele concediale de peste două milioane de lei. Preşedintele Timofti a mai tăcut încă de 400 mii lei, din salariu şi pensie.
În aceeaşi perioadă, au fost schimbate trei guverne. Conform legii, miniştrii care nu s-au regăsit în noul executiv, au primit indemnizaţii în valoare de 6 salarii medii fiecare. Salariul unui ministru este de aproximativ 9000 lei, iar numărul „despăgubiţilor” este de 18. Astfel, statul a plătit celor 3 foşti premieri şi celor 15 ex-miniştri peste un milion de lei.
Tot în 2015, politicienii noştri au votat legea cu privire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Respectiv, din 2016, PD, PLDM, PCRM, PSRM, „Partidul Nostru”, PL şi PPEM vor primi alocaţii de peste 30 de milioane de lei, în dependenţă de rezultatele obţinute la alegeri. Apropo, acest scrutin a costat bugetul aproximativ 90 milioane lei.
Între timp, salariul minim a rămas de 1900 lei, pensia minimă – 800 lei, iar tariful pentru energia electrică a crescut cu 30 la sută. Valutele internaţionale au depăşit pragul de 20 de lei per unitate, România a suspendat acordarea împrumutului de 150 milioane de euro, Integrarea Europeană, de rând cu implementarea oricăror reforme, a scăzut până la „minus infinit”…
P.S. „E numărătoarea inversă” (formaţia Europe).
Andrei BULGARU