Biserica din Sofia va avea un nou Iconostas
La început a fost teama, apoi a apărut curajul şi încrederea.
În 2023 satul Sofia va împlini 200 de ani. După fondarea lui boierul Ion Hasnaş s-a îngrijit şi de sufletul noilor locuitori: a construit şcoli şi a ridicat o biserică.
De atunci au trecut ani, sofienii au fost mai norocoşi ca alţii. Lăcaşul Sfânt pe parcursul anilor a servit drept Casă de rugăciuni întru Domnul pentru mai multe generaţii. Dar, vremurile îşi lasă amprenta şi peste obiectele sfinte. Şi Iconostasul a fost atins de timp, ajungând la momentul când trebuia schimbat pe unul nou. Ideea a prins contururi după ce printre creștini a fost făcut un sondaj de opinii şi enoriaşii au susținut propunerea.
Costul integral al lucrării a fost estimat la 18 mii de euro. Primul pas l-a făcut pădurarul Anatol Jolobnițchi, care a dăruit lemnul pentru construcția Iconostasului, în sumă de 2000 euro. Apoi s-au inclus creştinii. Strănepoţii boierului Hasnaş Vlad şi Virginia Hasnaş, care locuiesc în Ungheni, au donat 50 mii lei, familiile lui Boris Dibrianschi şi a lui Artur Cojocaru – câte 10 mii lei, fraţii Vitalie şi Alexandru Mutruc au dăruit 1000 de euro pentru uşile împărăteşti. Prima icoană, „Sfânta Treime” a fost comandată pe banii adunaţi de la văduvele din sat şi de la pensionari. Icoana „Sf. Toma” a achitat-o neamţul Tomas, care este căsătorit cu o sofiancă. Angela şi Violeta Guzgan au depus 1000 euro pentru icoanele din rândul întâi. Şi din Rusia au venit ajutoare. O familie de ruși, în casa căreia munceşte de mai mult timp Stela Rusu, a dăruit 2000 de euro pentru clopotul nou și pentru Iconostas.
Cu dare de mână este și un alt sofian, stabilit la Moscova, Vladimir Babără, șeful unui spital militar, care a procurat setul de candele din fața Iconostasului pentru care a plătit 1000 de euro.
Cu o contribuţie frumoasă a venit şi poetul Iulian Filip împreună cu sora sa Alexandra.
Sunt doritori să participe la confecţionarea icoanelor şi pentru rândul doi, trei şi patru.
Astfel, până în prezent, au fost acoperite costurile necesare cu 12 mii euro. Pentru a finaliza munca mai sunt necesare încă 6000 euro.
De aceea, îndrăznim să facem un apel către persoanele care vor să contribuie la finisarea acestor lucrări importante atât pentru Biserica „Sfânta Treime” cât și pentru lumea ortodoxă. Desigur, ceea ce se face la Sfântul lăcaș, va rămâne o frumoasă moştenire generaţiilor următoare. Casa Domnului Vă aşteaptă şi va fi bucuroasă de înţelegere şi susţinere.
Vă mulţumim anticipat celor ce vor să ne întindă o mână de ajutor şi aducem sincere şi afectuoase cuvinte de recunoştinţă celor care deja au pus umărul la această lucrare creștină.
Valeriu RADU-TATARU,
parohul Bisericii „Sfânta Treime” din s. Sofia, protoiereu mitrofor, și comitetul bisericesc