În țara asta toate greutățile sau impedimentele de dezvoltare fie sunt trecute cu brio, fie sunt trecute cu vederea. Iar după cum primul fapt rezultă din al doilea, avem ce avem: un stat degradant, care, oficial, progresează…
Indiferent de circum-stanțe (criza politică, criza economică, furtul miliardului), demnitarii noștri ne tot asigură de faptul că țara crește și o duce bine, iar ei întreprind toate măsurile necesare pentru a ne asigura un trai decent. Și pentru ca afirmațiile lor să nu rămână nefondate, aceștia implementează fel de fel de „scheme sociale” (cu titlu de reforme și iz de mașinație).
Una dintre cele mai frecvente metode de cumpărare a încrederii populației este majorarea salariilor. Dar și în acest caz, politicienii acționează pe etape. Or, în prima fază sunt mărite (cu două-trei sute de lei) salariile muncitorilor de rând… Iar în timp ce aceștia se bucură și zic „mulțumesc măcar de-atât”, guvernanții vin cu creșteri de zeci de mii de lei pentru lefurile „oamenilor de folos”…
Și deoarece politicul moldovenesc, după cum se vede, are nevoie de o „justiție de buzunar” – majorarea salariilor judecătorilor este de la sine înțeleasă și chiar evidentă. Geaba demnitarii încearcă a se ascunde sub masca „reformelor necesare pentru integrarea europeană și a luptei cu corupția în domeniul jurisdicțional”. (Până la urmă, și de asta suntem conștienți fiecare, în Republica Moldova, lupta cu corupția se desfăşoară ca și pescuitul din emisiunile de la Discovery Channel: l-au prins, l-au filmat, l-au arătat la televizor și i-au dat drumul).
Totuşi, întru a nu fi suspectaţi de favoritism şi interese ascunse, pe lângă judecători, guvernanţii au majorat şi salariile medicilor şi ale profesorilor. Astfel, cei din domeniul sănătăţii vor primi lefuri cu 20 la sută mai mult (desigur cu excluderea vechimii muncii şi a categoriei de specializare), iar cei din învăţământ – cu aproximativ 9% (desigur fără a lua în calcul inflaţia. În caz contrar, majorările salariilor pentru cadrele didactice nici măcar nu ar ajunge la două procente)…
Un medic de familie, în dependenţă de sector: urban sau rural, beneficiază de un salariu lunar de 5600-5800 lei. Rectorii instituţiilor de învăţământ superior încasează aproximativ 5400 de lei, iar cei din învăţământul preuniversitar se zbat undeva între 2000 şi 3000 de lei pe lună… Magistraţii, în schimb, vor fi remuneraţi cu sume de la 15 mii până la puţin peste 25 mii de lei lunar!
Creşterea lefurilor salariaţilor este un lucru bun şi chiar salutabil. Mai ales în Republica Moldova – o ţară, în care oamenii supravieţuiesc democraţia, în loc să o trăiască. Din păcate, politicienii noştri nu împărtăşesc această idee. Pentru ei sporirea veniturilor celor care au prejudiciat bugetul de stat cu zeci şi sute de mii de euro (conform hotărârilor CEDO), aparent, este mult mai importantă, decât cea a oamenilor care ne învaţă copiii sau ne tămăduiesc de boli… Mai ales că suntem într-un an electoral, iar fiecare partid mizează pe propriul candidat la funcţia de preşedinte al ţării.
P.S. „În acest an salariile vor creşte mai mult decât preţurile”. (Victor Martin)
Andrei BULGARU